Duurzaam verwarmen

We helpen je graag en goed om de financiële kant van het verduurzamen van jouw huis voor je te regelen. Maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Je huis duurzaam verwarmen

Het verduurzamen van je huis begint met het toepassen van efficiënte isolatie en het installeren van een geschikt ventilatiesysteem. Eenmaal deze stappen genomen, kun je vervolgens overgaan op het gebruik van duurzame energiebronnen voor de verwarming van je huis. Hierdoor maak je minder of geen gebruik van gas, wat bijdraagt aan een duurzame leefomgeving. Er zijn verschillende vormen van duurzame verwarming die je kunt toepassen.

Warmtepomp

Een warmtepomp is een apparaat dat op de buitenkant van een woning geplaatst wordt en lijkt op een grote airco. Het kan zowel aan de muur als op het dak geplaatst worden. De warmtepomp haalt warmte uit de lucht of uit de grond en gebruikt deze warmte om het water in de woning te verwarmen. Er bestaan 3 verschillende soorten warmtepompen, namelijk: een volledig elektrische warmtepomp, een hybride warmtepomp en een ventilatiewarmtepomp. Elk van deze heeft zijn eigen voordelen en nadelen.

Volledige elektrische warmtepomp

De volledig elektrische warmtepomp werkt zoals de naam al aangeeft, uitsluitend op elektriciteit. De warmtepomp is aangesloten op een groot reservoir om het verwarmde water op te slaan. Dit wordt vervolgens aangesloten op vloerverwarming, wandverwarming of radiatoren. Bij deze warmtepomp wordt gebruik gemaakt van lagetemperatuurverwarming (vanaf 40 graden) waardoor een goede isolatie van de woning van groot belang is.

Hybride warmtepomp

De hybride warmtepomp wordt gecombineerd met een cv-installatie. Hierbij wordt de warmtepomp aangesloten op de cv-ketel. De warmtepomp zorgt voor de verwarming van de woning en de cv-ketel zorgt voor warm water voor gebruik in de badkamer en keuken. In de maanden waarin het extreem koud is, is de warmtepomp niet voldoende in staat om de woning te verwarmen. Op deze momenten springt de cv-ketel bij om de woning te verwarmen.

Ventilatiewarmtepomp

Met een ventilatiewarmtepomp, vervang je de ventilatiebox door een warmtepomp. Deze haalt de warmte uit de afgezogen lucht. Het rendement hiervan is afhankelijk van de hoeveelheid afgezogen lucht. Als het rendement laag is, is het aan te raden om nog een andere verwarmingsinstallatie aanwezig te hebben.

Biomassaketel en pelletkachel

Er zijn verschillende manieren om je huis te verwarmen met behulp van biomassa, zoals met een biomassaketel of een pelletkachel. Een biomassaketel wordt meestal in een andere ruimte geplaatst dan het huis zelf, zoals een schuur of garage. Deze ketel wordt gestookt met houtblokken, houtsnippers of houtpellets. Een pelletkachel kan ook als vervanging van een cv-ketel gebruikt worden, maar kan ook standalone gebruikt worden. Deze heeft een reservoir waarin houtpellets worden gevuld, waarna de kachel de aanvoer van pellets regelt voor verbranding. Voordelen van een biomassaketel of pelletkachel:

  • Erg schone verbranding (95% schoner dan een gewone houtkachel)
  • Lagere kosten van houtpellets, vergeleken met gas.

Biomassaketels en pelletkachels kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de realisatie van duurzaamheidsdoelstellingen, maar er zijn ook kritische geluiden over deze verwarmingstechnieken.

  • Sommige producenten van houtpellets maken gebruik van speciaal gekapte bomen in plaats van houtafval.
  • De productie en vervoer van pellets gebruiken vaak fossiele brandstoffen.

Er bestaat een “Better Biomass” keurmerk waarmee je een duurzame keuze kunt maken bij de selectie van producenten en handelaren.

Infraroodpanelen

Infraroodpanelen zijn een alternatieve manier om een ruimte te verwarmen. In plaats van de lucht te verwarmen, verwarmen de panelen objecten of personen in de ruimte. De panelen zijn esthetisch aantrekkelijk en kunnen aan het plafond of aan de muur worden bevestigd. Het is belangrijk om de juiste positie van de panelen te bepalen, en om de elektriciteitsdraden weg te werken voor een mooi resultaat. Een goed geïsoleerde ruimte is wel vereist voor het gebruik van infraroodpanelen.

Aansluiting op het warmtenet 

Met een aansluiting op een warmtenet (ook wel bekend als stadsverwarming of blokverwarming), wordt de verwarming van je woning geregeld door een centrale bron. Dit kan bijvoorbeeld restwarmte zijn afkomstig van industrie of afvalverbranding, aardwarmte, biomassa of een grote gezamenlijke elektrische warmtepomp. Het verwarmde water wordt verdeeld naar de aangesloten woningen via het netwerk. Voor deze methode van verwarming is het nodig om LTV radiatoren te hebben en dat er een warmtenet beschikbaar is in de wijk waar je woont.

Warmteterugwinning (WTW)

Bij het gebruik van warmteterugwinning, wordt de warmte die uit de woning wordt afgevoerd, opnieuw gebruikt om lucht of water op te warmen. Dit gebeurt bijvoorbeeld door gebruik te maken van de warmte uit afgevoerde lucht bij mechanische ventilatie, of uit het water van bijvoorbeeld een douche. Echter, een goede isolatie is een vereiste voor het gebruik van warmteterugwinning en het systeem voor luchtterugwinning is meestal alleen geschikt voor nieuwbouwwoningen. Anders is meestal een complete renovatie noodzakelijk.

Zonneboiler

Een zonneboiler is een duurzame optie voor het verwarmen van water in je huis. Het systeem maakt gebruik van zonnecollectoren om het water op te warmen en kan worden gecombineerd met een cv-ketel of warmtepomp voor extra verwarming in koudere maanden. Zonneboilers kunnen ook bijdragen aan de verwarming van het huis. Het is een efficiënte manier om energie te besparen en de CO2 uitstoot te verminderen.

Lees meer

Verduurzamen van je woning financieren

  • Persoonlijk advies op maat
  • Gecertificeerde adviseurs Duurzaam Wonen
  • Breed scala aan financieringsmogelijkheden
  • Full-service support
Ontdek jouw mogelijkheden
David Kamp
Erik Vulhop
  • Sadeestraat 20
    2596 XC Den Haag
06-15556666
06-40255886
info@kvfd.nl

Vergunningsnummer: 12048898

Aansluitnummer: 300.018.336

advieskeuze-gecheckt

Advieskeuze: Gecheckt