Algemene Nabestaanden Wet

Heb je hypotheekadvies nodig? Maak een afspraak voor een gratis oriëntatiegesprek. Zo ga je goed voorbereid op huizenjacht.

Wat is de Algemene Nabestaanden Wet (ANW)?

De Algemene Nabestaanden Wet (ANW) is een wet in Nederland die nabestaanden van een overledene financieel ondersteunt. De wet is bedoeld om nabestaanden te helpen bij de kosten die zij moeten maken na het overlijden van hun partner, ouder of kind.

Wie komt in aanmerking voor ANW-uitkering?

Om in aanmerking te komen voor een ANW-uitkering moeten de nabestaanden aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo moet de overledene in Nederland verzekerd zijn geweest voor de ANW en moeten de nabestaanden in een bepaalde inkomenssituatie verkeren.

Welke nabestaanden komen in aanmerking voor ANW-uitkering?

Nabestaanden die in aanmerking komen voor een ANW-uitkering zijn de echtgenoot of geregistreerd partner, de kinderen en de ouders van de overledene. Ook de stiefkinderen of pleegkinderen van de overledene komen in aanmerking voor een ANW-uitkering.

Hoe hoog is de ANW-uitkering?

De hoogte van de uitkering voor een nabestaande zonder kinderen onder de 18 jaar is maximaal 70% van het minimumloon. Nabestaanden met kinderen onder de 18 jaar krijgen nog een halfwezentoeslag van 20% van het minimumloon.  

Het ANW is inkomensafhankelijk, waardoor niet iedereen deze percentages ontvangt. Indien de nabestaande een eigen inkomen heeft, bepaalt de inkomenstoets met welk bedrag de maximale uitkering gekort wordt. Hierbij geldt dat inkomen in verband met arbeid (zoals WAO, WW) geheel en inkomen uit arbeid gedeeltelijk in mindering wordt gebracht. 

Hoe kan men een ANW-uitkering aanvragen?

Een ANW-uitkering kan worden aangevraagd bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Nabestaanden kunnen hiervoor een aanvraagformulier downloaden van de website van de SVB of een afspraak maken voor persoonlijk advies. Het is belangrijk om zo snel mogelijk een aanvraag in te dienen, aangezien de ANW-uitkering pas ingaat vanaf de dag na het overlijden van de verzekerde.

Onze klanten kiezen voor ons vanwege

  • Prettige en persoonlijke hulp gedurende hele proces
  • Zeer ruim aanbod geldverstrekkers
  • Flexibele openingstijden
  • Eerlijk & vast tarief
Ontdek jouw mogelijkheden
David Kamp
Erik Vulhop
  • Sadeestraat 20
    2596 XC Den Haag
06-15556666
06-40255886
info@kvfd.nl

Vergunningsnummer: 12048898

Aansluitnummer: 300.018.336

advieskeuze-gecheckt

Advieskeuze: Gecheckt