Bindende offerte

Heb je hypotheekadvies nodig? Maak een afspraak voor een gratis oriëntatiegesprek. Zo ga je goed voorbereid op huizenjacht.

Wat is een bindende offerte?

Een bindende offerte is (zoals de naam al aangeeft) een bindend aanbod van een geldverstrekker, zoals een bank, verzekeraar of pensioenfonds. Hierin staan persoonsgebonden informatie en concrete gegevens, zoals het financieringsbedrag, de aflossingsvorm, de looptijd en de rente. Dit aanbod moet aan specifieke gedragsregels en kwaliteitseisen voldoen, vastgelegd in de Gedragscode Hypothecaire Financieringen en de Wet op het financieel toezicht (Wft).

Aanvragen hypotheekofferte

Wanneer je besloten hebt welke hypotheek je wilt, kun je een offerte aanvragen bij de geldverstrekker. Hierbij ontvang je vaak eerst een renteaanbod, waarmee je de rente kunt vastzetten. Nadat alle gevraagde documenten zijn aangeleverd, zoals salarisstroken, werkgeversverklaring, taxatierapport en koopovereenkomst, ontvang je de bindende hypotheekofferte. Deze offerte mag de geldverstrekker de eerste 14 dagen niet intrekken of wijzigen.

Geldigheidsduur en verlenging

Op een hypotheekofferte staan twee data: de offertedatum en de uiterste passeerdatum. De offerte is geldig tot de offertedatum en moet voor deze datum getekend en teruggestuurd worden. De geldigheidsduur van de offerte is afhankelijk van de geldverstrekker, meestal twee tot negen maanden tot de passeerdatum. Hier moet je naartoe om de hypotheekakte te tekenen, anders vervalt de offerte. Je kunt de geldigheidsduur vaak verlengen, mits je bereidstellingsprovisie betaalt.

Bereidstellingsprovisie

Voor verlenging van de geldigheidsduur kan de geldverstrekker bereidstellingsprovisie in rekening brengen. Dit is fiscaal aftrekbaar en bedraagt meestal 0,20% of 0,25% van de hypotheeksom per maand. Sommige geldverstrekkers brengen de provisie in rekening als de rente tussentijds stijgt, andere altijd.

Annuleringskosten

Als je een getekende offerte annuleert, kan de geldverstrekker annuleringskosten in rekening brengen. Deze kosten variëren tussen geldverstrekkers en kunnen bestaan uit een percentage van de hypotheeksom of een vast bedrag. Sommige geldverstrekkers stellen geen kosten in rekening, tenzij de geldigheidsduur van de offerte is verlengd.

Onze klanten kiezen voor ons vanwege

  • Prettige en persoonlijke hulp gedurende hele proces
  • Zeer ruim aanbod geldverstrekkers
  • Flexibele openingstijden
  • Eerlijk & vast tarief
Ontdek jouw mogelijkheden
David Kamp
Erik Vulhop
  • Sadeestraat 20
    2596 XC Den Haag
06-15556666
06-40255886
info@kvfd.nl

Vergunningsnummer: 12048898

Aansluitnummer: 300.018.336

advieskeuze-gecheckt

Advieskeuze: Gecheckt