Doorhalen hypotheek

Heb je hypotheekadvies nodig? Maak een afspraak voor een gratis oriëntatiegesprek. Zo ga je goed voorbereid op huizenjacht.

Wat is doorhalen hypotheek?

Het afsluiten van een hypotheek is een belangrijke stap in het kopen van een woning, maar het is ook belangrijk om te weten hoe je de hypotheek op een juiste manier kunt beëindigen. Een van de stappen die hierbij komen kijken, is het royement van de hypotheek bij het Kadaster.

Aflossen van hypotheek

Als je je hypotheek hebt afgelost bij de geldverstrekker, dan verdwijnt de lening uit de administratie van de geldverstrekker. De geldverstrekker zal je dan vragen om de hypotheek ook uit het Kadaster te laten royeren. Dit is echter niet verplicht, tenzij je jouw hypotheek oversluit naar een andere geldverstrekker. In dat geval moet de bestaande hypotheek direct worden doorgehaald.

Voordelen van royement

Het royeren van je hypotheek bij het Kadaster biedt voordelen. Bijvoorbeeld als je later weer een hypotheek wilt afsluiten bij dezelfde geldverstrekker, dan kun je de oude hypotheekinschrijving bij het Kadaster gebruiken en hoef je geen notariskosten opnieuw te betalen.

Als je je woning verkoopt

Bij de verkoop van een woning is het verplicht om de hypotheek te royeren bij het Kadaster. Dit moet via een notaris. De notaris controleert of de hypotheek is afgelost en geeft het Kadaster de opdracht om de hypotheek uit het register te schrappen.

Kosten doorhalen hypotheek

Het royeren van een hypotheek brengt kosten met zich mee. Deze kosten bestaan uit een honorarium voor de notaris, kosten voor het Kadaster, recherchekosten en btw. De hoogte van de kosten varieert per notaris en kan oplopen van ongeveer €90 tot €500. Het is verstandig om vooraf offertes op te vragen bij verschillende notarissen. Bovendien, als je een hypotheek had met renteaftrek, kun je de notariskosten fiscaal aftrekken.

Onze klanten kiezen voor ons vanwege

  • Prettige en persoonlijke hulp gedurende hele proces
  • Zeer ruim aanbod geldverstrekkers
  • Flexibele openingstijden
  • Eerlijk & vast tarief
Ontdek jouw mogelijkheden
David Kamp
Erik Vulhop
  • Sadeestraat 20
    2596 XC Den Haag
06-15556666
06-40255886
info@kvfd.nl

Vergunningsnummer: 12048898

Aansluitnummer: 300.018.336

advieskeuze-gecheckt

Advieskeuze: Gecheckt