Gezondheidsverklaring

Heb je hypotheekadvies nodig? Maak een afspraak voor een gratis oriëntatiegesprek. Zo ga je goed voorbereid op huizenjacht.

Wat is een gezondheidsverklaring?

Wanneer je een overlijdensrisicoverzekering of een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluit in combinatie met een hypotheek, dan is het invullen van een gezondheidsverklaring vaak verplicht. Een gezondheidsverklaring is een formulier met persoonlijke gezondheidsvragen, waarmee de verzekeraar inzicht krijgt in jouw gezondheidstoestand in het verleden en op dit moment. Op basis van de ingevulde gezondheidsverklaring beoordeelt een medisch adviseur van de verzekeraar het risico dat je vormt voor de verzekeraar. Dit medische advies kan leiden tot verschillende uitkomsten: je risico is gemiddeld en je krijgt de verzekering die je aanvroeg, je risico is hoger dan gemiddeld en je betaalt een hogere premie, of je risico is te hoog en je wordt niet verzekerd.

Voor wie is de gezondheidsverklaring bedoeld?

De ingevulde gezondheidsverklaring is bedoeld voor een medisch adviseur van de verzekeraar. Deze adviseert de verzekeraar over het risico dat je vormt voor de verzekeraar en de mogelijke gevolgen daarvan. Als klant heb je de plicht om alle vragen eerlijk en volledig te beantwoorden. Dit wordt ook wel de mededelingsplicht genoemd. Als je de vragen niet naar waarheid beantwoordt, kan de verzekeraar besluiten om niet uit te keren.

Extra medische informatie

Soms is de informatie in de gezondheidsverklaring niet voldoende om een goed beeld te krijgen van je gezondheid. In dat geval kan de medisch adviseur extra informatie opvragen bij bijvoorbeeld je huisarts. Je huisarts mag alleen jouw gezondheidsgegevens aan de medisch adviseur afgeven als je daar toestemming voor geeft. Dit doe je door middel van een machtiging. Het kan ook voorkomen dat de medisch adviseur je vraagt om een medisch onderzoek te ondergaan. Je bepaalt zelf of je daaraan wilt meewerken. Als je niet wilt meewerken aan het medisch onderzoek, neemt de verzekeraar je aanvraag vaak niet verder in behandeling.

Wet op medische keuringen

De Wet op de Medische Keuringen regelt dat boven een bepaald verzekerd bedrag, de ‘vragengrens’, een medische keuring vereist is voordat je een overlijdensrisicoverzekering kunt afsluiten. De hoogte van de vragengrens hangt af van de leeftijd en de verzekeringsmaatschappij. Als het verzekerd bedrag onder de vragengrens ligt, hoef je alleen maar een gezondheidsverklaring in te vullen. Het invullen van de verklaring kan echter wel leiden tot nader onderzoek. De rechten van de klant bij een keuring zijn vastgelegd in de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO) en de klant heeft onder andere het recht op eerste inzage, correctie en verwijdering van persoonlijke gegevens en het recht om een klacht in te dienen bij de verzekeraar als hij of zij het niet eens is met de manier waarop de verzekeraar omgaat met gezondheidsgegevens.

Als klant heb je de mededelingsplicht om alle gezondheidsvragen eerlijk en volledig te beantwoorden. Als dit niet gebeurt, kan de verzekeraar besluiten de verzekering te beëindigen of niet uit te keren bij schade. Daarnaast heb je als klant de plicht om toestemming te geven voor het opvragen van medische informatie bij de huisarts of specialist als dit nodig is voor de beoordeling van de aanvraag.

Onze klanten kiezen voor ons vanwege

  • Prettige en persoonlijke hulp gedurende hele proces
  • Zeer ruim aanbod geldverstrekkers
  • Flexibele openingstijden
  • Eerlijk & vast tarief
Ontdek jouw mogelijkheden
David Kamp
Erik Vulhop
  • Sadeestraat 20
    2596 XC Den Haag
06-15556666
06-40255886
info@kvfd.nl

Vergunningsnummer: 12048898

Aansluitnummer: 300.018.336

advieskeuze-gecheckt

Advieskeuze: Gecheckt