Herbouwwaarde

Heb je hypotheekadvies nodig? Maak een afspraak voor een gratis oriëntatiegesprek. Zo ga je goed voorbereid op huizenjacht.

Wat is de herbouwwaarde van een woning?

Wanneer je een woning bezit, is het belangrijk om te weten wat de herbouwwaarde is. De herbouwwaarde is het bedrag dat nodig is om de woning opnieuw op te bouwen als deze bijvoorbeeld door brand of een andere ramp verwoest is. De herbouwwaarde is van groot belang voor de opstalverzekering, omdat deze bepaalt hoeveel er vergoed wordt bij schade.

Wat valt er onder herbouwwaarde?

Onder de herbouwwaarde vallen alle kosten die nodig zijn om de woning weer in dezelfde staat te herbouwen, met dezelfde bestemming op dezelfde locatie. Hierbij kun je denken aan de kosten van de materialen, arbeidskosten en andere bijkomende kosten zoals legeskosten.

Herbouwwaarde vaststellen

Om de herbouwwaarde van je woning vast te stellen, kun je gebruik maken van een herbouwwaardemeter. Dit is een formulier waarop je de kenmerken van je woning invult. Op basis van een aantal criteria zoals de WOZ-waarde, inhoud van de woning in m3 en de aard van de dakbedekking wordt de verzekerde som bepaald. Het invullen van deze meter wordt door veel verzekeraars “beloond” met een garantie tegen onderverzekering. Dit houdt in dat je verzekerd bent voor de volledige herbouwwaarde van je woning en niet voor een lager bedrag, zoals het geval kan zijn bij onderverzekering.

Taxatierapport

De herbouwwaarde wordt vaak bepaald door een taxateur en staat meestal vermeld in het taxatierapport van de woning. Dit rapport wordt gebruikt voor de financiering van de woning en geeft inzicht in de waarde van het pand. Op basis van onder andere de herbouwwaarde wordt de premie voor de opstalverzekering vastgesteld. Het is daarom belangrijk om bij het afsluiten van een opstalverzekering rekening te houden met de juiste herbouwwaarde.

Onze klanten kiezen voor ons vanwege

  • Prettige en persoonlijke hulp gedurende hele proces
  • Zeer ruim aanbod geldverstrekkers
  • Flexibele openingstijden
  • Eerlijk & vast tarief
Ontdek jouw mogelijkheden
David Kamp
Erik Vulhop
  • Sadeestraat 20
    2596 XC Den Haag
06-15556666
06-40255886
info@kvfd.nl

Vergunningsnummer: 12048898

Aansluitnummer: 300.018.336

advieskeuze-gecheckt

Advieskeuze: Gecheckt