Hoofdelijk aansprakelijkheid

Heb je hypotheekadvies nodig? Maak een afspraak voor een gratis oriëntatiegesprek. Zo ga je goed voorbereid op huizenjacht.

Wat is hoofdelijk aansprakelijkheid

Als je een huis koopt met een hypotheek, word je vrijwel altijd hoofdelijk aansprakelijk. Dat betekent dat je verantwoordelijk bent voor de betaling van de maandelijkse termijnen, zoals de rente en/of aflossing. In dit artikel zal ik uitleggen wat hoofdelijke aansprakelijkheid precies betekent in de context van een hypotheek en wie hier verantwoordelijk voor is.

Hoofdelijke aansprakelijkheid bij samenwonen

Wanneer je gaat samenwonen, blijft de eigenaar van het huis als enige hoofdelijk aansprakelijk. Pas als de eigendomsverhouding van de woning verandert, bijvoorbeeld als je partner een deel van het huis koopt, wordt de andere persoon ook mede-hoofdelijk aansprakelijk.

Huwelijk of geregistreerd partnerschap

Wanneer je voor 2018 trouwde in gemeenschap van goederen en één van de partners had al een koopwoning, dan werd de ander automatisch mede-eigenaar van de woning. Sinds 1 januari 2018 geldt een beperkte gemeenschap van goederen en is dit niet meer het geval. Als je nu gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat met iemand die een koopwoning heeft, word je niet automatisch mede-eigenaar van de woning en ben je dus ook niet hoofdelijk aansprakelijk. Wil je wel in volledige gemeenschap van goederen trouwen en beide eigenaar worden van de woning, dan moeten jullie naar de notaris om hiervoor een akte te laten opmaken.

Ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid bij uit elkaar gaan

Als je uit elkaar gaat en één van jullie neemt het huis over, dan moet de partner die het huis overneemt het woningdeel van de vertrekkende partner overnemen. Daarnaast moet de vertrekkende partner ontslagen worden uit zijn of haar hoofdelijke aansprakelijkheid. Hiervoor moet de hypotheekverstrekker een voorlopig akkoord geven. Als er sprake was van een huwelijk of geregistreerd partnerschap en er wordt een echtscheiding of ontbinding uitgesproken, dan kan de hypotheekverstrekker formeel akkoord gaan met het ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid.

Hoofdelijke aansprakelijkheid

Hoofdelijke aansprakelijkheid betekent dat je verantwoordelijk bent voor het betalen van de maandlasten van een hypotheek. Dit geldt niet alleen voor de eigenaar van het huis, maar ook voor andere personen die hoofdelijk aansprakelijk zijn, zoals ouders die garant staan voor hun kind. Als je alleen een huis koopt en daarvoor een hypotheek afsluit, ben je in je eentje hoofdelijk aansprakelijk. Koop je een huis met een partner, dan zal de bank jullie allebei vragen om hoofdelijk aansprakelijk te worden. Als één van jullie de maandlasten niet betaalt, kan de bank elk van de contractanten volledig aansprakelijk stellen voor de resterende betalingen. Dit betekent dat als je partner niet in staat is om zijn of haar deel van de maandlasten te betalen, jij als contractant ook verantwoordelijk bent om dit bedrag te betalen. Het is daarom belangrijk om goed na te denken voordat je hoofdelijk aansprakelijkheid accepteert. Het kan verstandig zijn om juridisch advies in te winnen voordat je een hypotheek afsluit. Zo weet je precies waar je aan toe bent en voorkom je vervelende verrassingen.

Onze klanten kiezen voor ons vanwege

  • Prettige en persoonlijke hulp gedurende hele proces
  • Zeer ruim aanbod geldverstrekkers
  • Flexibele openingstijden
  • Eerlijk & vast tarief
Ontdek jouw mogelijkheden
David Kamp
Erik Vulhop
  • Sadeestraat 20
    2596 XC Den Haag
06-15556666
06-40255886
info@kvfd.nl

Vergunningsnummer: 12048898

Aansluitnummer: 300.018.336

advieskeuze-gecheckt

Advieskeuze: Gecheckt