Hypothecaire inschrijving

Heb je hypotheekadvies nodig? Maak een afspraak voor een gratis oriëntatiegesprek. Zo ga je goed voorbereid op huizenjacht.

Hypothecaire inschrijving

Als je een huis koopt en daarvoor een hypotheek afsluit, krijg je te maken met de hypothecaire inschrijving. Maar wat houdt dit precies in en wat zijn de kosten? Hieronder vind je alle informatie die je nodig hebt.

Wat is de hypothecaire inschrijving?

De hypothecaire inschrijving is de inschrijving van de hypotheek in het hypotheekregister. Dit wordt gedaan door een notaris. De inschrijving bevat informatie over de hypotheeksom, de hypotheeknemer en de woning. Hierdoor kan iedereen die het register raadpleegt zien dat er een hypotheek rust op het betreffende huis.

Kosten inschrijving hypotheekregister

De kosten van de hypothecaire inschrijving verschillen, omdat het afhangt van bij welke notaris je dit laat doen. Gemiddeld genomen kun je rekenen op zo’n € 500 tot € 750. De gemaakte kosten voor de inschrijving van de hypotheek kun je aftrekken in je aangifte inkomstenbelasting.

Hogere inschrijving hypotheek

Je kunt kiezen voor een verhoogde inschrijving van de hypotheek. Bij het verhoogd inschrijven van de hypotheek maakt de notaris het ingeschreven bedrag hoger dan het geld dat je nu daadwerkelijk wilt lenen. Hierdoor beschik je bijvoorbeeld over extra bestedingsruimte voor een eventuele verbouwing. Zolang je binnen de hogere hypothecaire inschrijving blijft met het bedrag dat je wilt lenen, hoef je niet opnieuw naar de notaris om de hypotheekverhoging te regelen. Je bespaart dan de notariskosten uit voor een nieuwe (aanvullende) hypotheekakte. Of je het bedrag kunt lenen is wel afhankelijk van de waarde van de woning en je inkomen op het moment van opname. Er kan wel een nadeel zijn aan een verhoogde inschrijving van je hypotheek. Wil je bijvoorbeeld later nog een andere lening afsluiten? Dan kijkt de geldverstrekker naar de hoogte van het bij het kadaster ingeschreven bedrag. Het kan dan wellicht moeilijker voor je worden om de extra lening te verkrijgen.

Hypothecaire inschrijving opvragen

Via het Kadaster kun je informatie opvragen over inschrijvingen in het hypotheekregister. Dit kan bijvoorbeeld interessant zijn als je bezig bent met het kopen van een huis. Je ontvangt dan informatie over hypotheekverstrekkers en eventuele beslagleggers, de datum van inschrijving van de huidige hypotheek en de waarde waarvoor de hypotheek is ingeschreven. Je ontvangt geen informatie over de huidige hoogte van de hypotheek. Je betaalt een klein bedrag om deze informatie digitaal te ontvangen.

Onze klanten kiezen voor ons vanwege

  • Prettige en persoonlijke hulp gedurende hele proces
  • Zeer ruim aanbod geldverstrekkers
  • Flexibele openingstijden
  • Eerlijk & vast tarief
Ontdek jouw mogelijkheden
David Kamp
Erik Vulhop
  • Sadeestraat 20
    2596 XC Den Haag
06-15556666
06-40255886
info@kvfd.nl

Vergunningsnummer: 12048898

Aansluitnummer: 300.018.336

advieskeuze-gecheckt

Advieskeuze: Gecheckt