Hypotheekakte

Heb je hypotheekadvies nodig? Maak een afspraak voor een gratis oriëntatiegesprek. Zo ga je goed voorbereid op huizenjacht.

De hypotheekakte: wat is het en wat staat erin?

Als je een huis koopt en een hypotheek afsluit, wordt er een officiële akte opgesteld, de hypotheekakte. In deze akte staat dat jij, de hypotheekgever, de woning als onderpand geeft aan de hypotheeknemer, de geldverstrekker, in ruil voor het verkrijgen van een geldlening. De geldverstrekker heeft het recht om het onderpand in het openbaar te verkopen als jij je afspraken niet nakomt. Dit wordt het recht van hypotheek genoemd en vervalt meestal nadat de lening volledig is afgelost.

Wat staat er in de hypotheekakte?

De hypotheekakte bevat een aantal belangrijke zaken. Zo staat er onder andere de hoogte van de hypothecaire inschrijving in, een omschrijving van het onderpand, de te betalen hypotheekrente, de aflossingsmethode van de hypotheek, de verplichting om de woning te verzekeren en de algemene voorwaarden van de geldverstrekker.

Hoe verloopt het ondertekenen van de hypotheekakte?

De notaris zal de hypotheekakte met jou doornemen en vervolgens wordt deze door jou, de bank en de notaris ondertekend. De bank is vaak niet aanwezig bij het ondertekenen, maar een medewerker van het notariskantoor zal namens de bank tekenen. Als je partner ook in de woning gaat wonen, moet deze ook tekenen voor de hypotheekvestiging. Na het ondertekenen wordt de hypotheekakte ingeschreven in het kadaster en staat de hypotheek officieel op jouw naam.

Welke gegevens staan er in de hypotheekakte?

Niet alle hypotheekaktes zijn precies hetzelfde, maar een aantal gegevens moet in iedere hypotheekakte staan. De belangrijkste zijn de naam van de hypotheeknemer (de geldgever), jouw naam, geboortedatum en woonplaats als hypotheekgever (de geldnemer), de naam en standplaats van de notaris, en nauwkeurige onderpandgegevens.

Daarnaast staat in de hypotheekakte ook het hypotheekbedrag genoemd en wordt de hypotheekvorm vermeld. Hierbij gaat het om een vaste hypotheek, een bankhypotheek of een krediethypotheek. Ook de hypotheekbedingen worden vermeld, dit geeft de geldgever, de bank, meer bescherming. Tot slot wordt de dagtekening genoemd, hierbij wordt de plaats, datum en tijd van passeren in de akte vermeld.

Onze klanten kiezen voor ons vanwege

  • Prettige en persoonlijke hulp gedurende hele proces
  • Zeer ruim aanbod geldverstrekkers
  • Flexibele openingstijden
  • Eerlijk & vast tarief
Ontdek jouw mogelijkheden
David Kamp
Erik Vulhop
  • Sadeestraat 20
    2596 XC Den Haag
06-15556666
06-40255886
info@kvfd.nl

Vergunningsnummer: 12048898

Aansluitnummer: 300.018.336

advieskeuze-gecheckt

Advieskeuze: Gecheckt