Hypotheekrenteaftrek

Heb je hypotheekadvies nodig? Maak een afspraak voor een gratis oriëntatiegesprek. Zo ga je goed voorbereid op huizenjacht.

Hypotheekrenteaftrek?

Als je een huis koopt met een hypotheek, betaal je daar rente over. Deze rente kun je onder bepaalde voorwaarden aftrekken van je belasting, wat hypotheekrenteaftrek wordt genoemd. In dit artikel zal ik je alles vertellen over de hypotheekrenteaftrek.

Wat is hypotheekrenteaftrek?

Hypotheekrenteaftrek is een fiscale aftrekpost voor huizenbezitters met een hypotheek. Als je een hypotheek afsluit, leen je geld van een hypotheekverstrekker en betaal je rente over dit geleende bedrag. Om huizenbezit te stimuleren, is de hypotheekrente onder bepaalde voorwaarden aftrekbaar van de belasting.

Hoe werkt hypotheekrenteaftrek?

De rente die je betaalt voor je hypotheek is maximaal 30 jaar fiscaal aftrekbaar. Renteaftrek op je hypotheek betekent dat je betaalde hypotheekrente in mindering brengt op je bruto inkomen, waardoor je uiteindelijk minder inkomstenbelasting betaalt. Er gelden echter wel bepaalde voorwaarden voor de hypotheekrenteaftrek.

Als je jouw eerste hypotheek in 2013 of later hebt afgesloten, dan is alleen de rente voor annuïteiten- en lineaire hypotheken nog aftrekbaar, mits de hypotheek in maximaal 30 jaar wordt afgelost. Als je in de tussentijd een nieuwe of hogere hypotheek neemt, dan heb je opnieuw recht op 30 jaar aftrek op het bedrag dat je extra leent. Voor hypotheken van vóór 1-1-2013 gelden ruimere regels op het gebied van hypotheekrenteaftrek, dit wordt het overgangsrecht genoemd.

Veranderingen in de hypotheekrenteaftrek

Sinds 2014 wordt de hypotheekrenteaftrek voor de hoogste inkomensschijf elk jaar met 0,5 procent afgebouwd. Sinds 2020 is de afbouw van de hypotheekrenteaftrek versneld naar drie procent per jaar. Vanaf 2023 is het percentage voor de hypotheekrenteaftrek gekoppeld aan het tarief van de laagste inkomensschijf. Hierdoor gelden er aftrekbeperkingen van de hypotheekrente voor mensen met een inkomen in de hoogste inkomensschijf. In 2023 zijn de hypotheekrente en alle andere aftrekbare kosten voor de eigen woning maximaal aftrekbaar tegen een tarief van 36,93%.

Andere aftrekposten voor de belasting

Naast de jaarlijkse hypotheekrente mag je ook bepaalde kosten die je in het jaar van aankoop hebt gemaakt éénmalig aftrekken. Denk hierbij aan gemaakte kosten voor het verkrijgen van de hypotheek, zoals taxatiekosten, advieskosten, notariskosten voor het opstellen van de hypotheekakte en NHG kosten. Ook boeterente, die je betaalt bij het oversluiten van je hypotheek, is aftrekbaar.

Hoe vraag je hypotheekrenteaftrek aan?

Het aanvragen van hypotheekrenteaftrek is gemakkelijk. Dit gebeurt automatisch bij het indienen van je jaarlijkse belastingaangifte. Wil je een maandelijkse teruggave van de hypotheekrenteaftrek, dan kun je dit aanvragen met een voorlopige aanslag.

Onze klanten kiezen voor ons vanwege

  • Prettige en persoonlijke hulp gedurende hele proces
  • Zeer ruim aanbod geldverstrekkers
  • Flexibele openingstijden
  • Eerlijk & vast tarief
Ontdek jouw mogelijkheden
David Kamp
Erik Vulhop
  • Sadeestraat 20
    2596 XC Den Haag
06-15556666
06-40255886
info@kvfd.nl

Vergunningsnummer: 12048898

Aansluitnummer: 300.018.336

advieskeuze-gecheckt

Advieskeuze: Gecheckt