Inkomensverklaring ondernemer

Heb je hypotheekadvies nodig? Maak een afspraak voor een gratis oriëntatiegesprek. Zo ga je goed voorbereid op huizenjacht.

Wat is een Inkomensverklaring Ondernemer (IKV) en waarom heb je deze nodig voor je hypotheek?

Als ZZP’er kan het afsluiten van een hypotheek ingewikkeld zijn door het jargon dat wordt gebruikt. Eén van deze termen is de Inkomensverklaring Ondernemer. Deze verklaring is een uitgebreide financiële analyse van je bedrijf waarbij wordt gekeken naar de afgelopen drie jaar (of korter als je bedrijf nog geen drie jaar bestaat) en een prognose voor de toekomst wordt gemaakt. Uit deze analyse volgt een toetsinkomen waarmee banken de hoogte van je hypotheek kunnen bepalen. De verklaring is zes maanden geldig en kost gemiddeld €250.

De vraag is waarom je een Inkomensverklaring nodig hebt voor je hypotheek. Als je een hypotheek wilt aanvragen met NHG (Nationale Hypotheek Garantie), dan is de Inkomensverklaring bijna altijd verplicht. Voor hypotheken zonder NHG hangt het af van de bank waar je je hypotheek gaat afsluiten. Sommige banken doen het rekenwerk liever zelf, terwijl andere banken een Inkomensverklaring willen zien.

Als je nog geen bank hebt gekozen, is het verstandig om snel de Inkomensverklaring aan te vragen als je denkt met één van de banken te gaan werken die de verklaring vereisen. Dit komt omdat het aanvragen van de verklaring veel tijd kan kosten vanwege de vele documenten die nodig zijn. Overleg daarom altijd met je hypotheekadviseur voordat je de verklaring gaat aanvragen.

Er zijn vier partijen op de markt waar je de Inkomensverklaring kunt aanvragen: Raadhuys, Pentrax, Zakelijk Inkomen en Overviewz. Controleer altijd bij je hypotheekadviseur of het verstandig is om dit te doen en of de betreffende partij samenwerkt met de bank waar je je hypotheek wilt afsluiten.

Onze klanten kiezen voor ons vanwege

  • Prettige en persoonlijke hulp gedurende hele proces
  • Zeer ruim aanbod geldverstrekkers
  • Flexibele openingstijden
  • Eerlijk & vast tarief
Ontdek jouw mogelijkheden
David Kamp
Erik Vulhop
  • Sadeestraat 20
    2596 XC Den Haag
06-15556666
06-40255886
info@kvfd.nl

Vergunningsnummer: 12048898

Aansluitnummer: 300.018.336

advieskeuze-gecheckt

Advieskeuze: Gecheckt