Een intentieverklaring voor je hypotheek: wat is het en wanneer heb je het nodig?
Wanneer je een huis wilt kopen en een hypotheek wilt afsluiten, kan het zijn dat je geen vast contract hebt bij je werkgever. In dit geval kun je aan je werkgever vragen om een intentieverklaring aan te leveren. Maar wat is een intentieverklaring eigenlijk en wanneer heb je het nodig?
Wat is een intentieverklaring?
Een intentieverklaring, of intentieovereenkomst, is een verklaring van je werkgever waarin hij verklaart voornemens te zijn om jouw tijdelijke contract bij aflopen om te zetten naar een vast contract. Dit biedt extra zekerheid voor de hypotheekverstrekker, omdat je werkgever hiermee aangeeft dat hij vertrouwen heeft in jouw functioneren en dat je een stabiele inkomenssituatie hebt.
Verschil werkgeversverklaring en intentieverklaring
Een intentieverklaring is onderdeel van de werkgeversverklaring, die alleen ingevuld hoeft te worden als je als werknemer geen vast contract hebt. De werkgeversverklaring is een formulier dat door je werkgever moet worden ingevuld en ondertekend. Als je werkgever een intentieverklaring afgeeft, moet deze verklaring nog wel een extra handtekening van je werkgever bevatten.
Is een intentieverklaring bindend?
Een intentieverklaring is helaas niet juridisch bindend. Het woord zegt het eigenlijk al: het is een intentie, geen harde belofte. Je werkgever geeft aan dat hij voornemens is om je tijdelijke contract om te zetten in een vast contract, maar dit kan altijd nog veranderen. Het is dus geen garantie, maar het biedt wel extra zekerheid voor de hypotheekverstrekker.
Gevolgen intentieverklaring voor de werkgever
Omdat een intentieverklaring niet bindend of rechtsgeldig is, zijn er geen gevolgen voor de werkgever bij het afgeven van een intentieverklaring. De verklaring is alleen bedoeld om de hypotheekverstrekker inzicht te geven in je (toekomstige) inkomenssituatie.
Hoe vraag je een intentieverklaring aan?
Als je een tijdelijk contract hebt en je wilt een intentieverklaring aanvragen, dan kun je dit gewoon bij je werkgever doen. Bij een groter bedrijf regel je dit meestal via de afdeling personeelszaken of de HR-afdeling. De intentieverklaring is onderdeel van het formulier van de werkgeversverklaring, dus je hoeft hier geen apart formulier voor aan te vragen. De geldigheid van een intentieverklaring is meestal drie maanden.
Hypotheek zonder intentieverklaring
Als je geen intentieverklaring kunt krijgen van je werkgever, kun je ook kijken naar de mogelijkheden van de Inkomensbepaling Loondienst. Dit is een methode waarbij huizenkopers in loondienst bij de hypotheekaanvraag gebruik maken van het UWV Verzekeringsbericht in plaats van de werkgeversverklaring. Het UWV Verzekeringsbericht geeft inzicht in jouw inkomenssituatie en wordt rechtstreeks vanuit het UWV verstrekt aan de hypotheekverstrekker. Hierdoor hoef je geen werkgeversverklaring of intentieverklaring aan te leveren. Let wel op dat niet alle hypotheekverstrekkers deze mogelijkheid bieden en dat de Inkomensbepaling Loondienst niet altijd de meest voordelige optie is. Het is daarom altijd verstandig om advies te vragen aan een hypotheekadviseur.
Onze klanten kiezen voor ons vanwege
Vergunningsnummer: 12048898
Aansluitnummer: 300.018.336
Advieskeuze: Gecheckt