Nationale hypotheekgarantie (NHG)

Heb je hypotheekadvies nodig? Maak een afspraak voor een gratis oriëntatiegesprek. Zo ga je goed voorbereid op huizenjacht.

Wat is Nationale Hypotheekgarantie? 

Met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) geef je jouw geldverstrekker de zekerheid dat je hypotheekschuld wordt terugbetaald als jij dat niet meer kunt doen. Bijvoorbeeld wanneer je gaat scheiden, arbeidsongeschikt raakt, je partner overlijdt of bij werkloosheid. 

Voordelen NHG 

Zowel jijzelf als de hypotheekverstrekker lopen met NHG minder risico: de hypotheek wordt altijd terugbetaald. Krijg je het financieel krapper door één van de oorzaken die NHG dekt? Dan wordt gekeken hoe de hypotheek voor jou weer betaalbaar wordt, zodat je in je huis kunt blijven wonen. Moet je toch verkopen en is de opbrengst kleiner dan de hypotheek? Dan kan NHG de restschuld kwijtschelden. Daarnaast krijg je korting op de hypotheekrente als je een hypotheek met NHG afsluit. Het voordeel van een rente met NHG kan oplopen tot 0,5% per jaar. 

Nadelen NHG 

NHG is niet gratis: de kosten voor de garantie zijn in 2023 eenmalig 0.6% van het totale hypotheekbedrag. Wil je een huis kopen met NHG, dan moet je dus meer geld kunnen inleggen. In 2023 mag je maximaal 100% van de woningwaarde lenen. Wie gebruikmaakt van de kwijtschelding van NHG, krijgt een registratie bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Hierdoor blijft het vijf jaar lang moeilijk om een nieuwe hypotheek of lening te krijgen. 

Wat zijn de voorwaarden van NHG? 

NHG streeft naar woningbehoud. Als dit echt niet mogelijk is, neemt NHG onder voorwaarden de restschuld over. In ruil voor deze zekerheid betaal je minder hypotheekrente, maar wel eenmalige kosten.  

De belangrijkste voorwaarden in 2023 zijn: 

 • De maximale hypotheek voor aankoop is € 405.000 (100% van de marktwaarde). 
 • De maximale hypotheek bij oversluiten is € 405.000, inclusief bijkomende kosten. 
 • Wanneer er sprake is van een energiebesparende maatregelen is de maximale hypotheek € 429.300 (106% van de marktwaarde). De extra 6% moet volledig uitgegeven worden aan energiebesparende maatregelen. 
 • De maximale koopsom/marktwaarde bij bestaande bouw en nieuwbouw is € 405.000. 
 • Is de koopsom hoger dan € 405.000, maar is het bedrag in het taxatierapport € 405.000 of lager, dan is NHG mogelijk. Er is dan wel meer inbreng van eigen geld nodig. 
 • De marktwaarde vrij van huur en gebruik van een bestaande woning moet blijken uit een taxatierapport dat is uitgebracht door tussenkomst van een gecertificeerd validatie-instituut. 
 • Bij nieuwbouw moet er een waarborgcertificaat zijn afgegeven door een instelling aan wie Stichting GarantieWonen haar keurmerk heeft verleend. 

Onze klanten kiezen voor ons vanwege

 • Prettige en persoonlijke hulp gedurende hele proces
 • Zeer ruim aanbod geldverstrekkers
 • Flexibele openingstijden
 • Eerlijk & vast tarief
Ontdek jouw mogelijkheden
David Kamp
Erik Vulhop
 • Sadeestraat 20
  2596 XC Den Haag
06-15556666
06-40255886
info@kvfd.nl

Vergunningsnummer: 12048898

Aansluitnummer: 300.018.336

advieskeuze-gecheckt

Advieskeuze: Gecheckt