Onroerend Zaakbelasting (OZB)

Heb je hypotheekadvies nodig? Maak een afspraak voor een gratis oriëntatiegesprek. Zo ga je goed voorbereid op huizenjacht.

Wat is Onroerend Zaakbelasting (OZB)

Onroerende zaakbelasting (OZB) is een gemeentelijke belasting die jaarlijks betaald moet worden door eigenaren van een woning, gebruikers van niet-woningen en eigenaren van niet-woningen. De belasting is gebaseerd op de waarde van de woning, oftewel de WOZ-waarde. De WOZ-waarde wordt vastgesteld volgens de Wet Waardering Onroerende Zaken en wordt bij de belastingaanslag op het aanslagbiljet vermeld.

Wie betaalt de OZB?

Als eigenaar of gebruiker van een woning op 1 januari ben je belastingplichtig voor het gehele jaar. Ook als je het pand niet als woning gebruikt, moet je toch nog altijd de OZB betalen. Als huurder hoef je geen onroerende zaakbelasting te betalen, omdat je zelf geen eigenaar van de woning bent.

Tarief onroerende zaakbelasting

De gemeente stelt jaarlijks de WOZ-waarde opnieuw vast, waardoor de OZB-waarde en bijbehorende OZB-aanslag per jaar kan verschillen. Gemeenten kunnen het tarief van de OZB verhogen of verlagen om de stijging van de waarde te compenseren. Je kunt geen bezwaar maken tegen het OZB-tarief dat wordt geheven door de gemeente, maar wel tegen de waardebepaling van je woning (de WOZ).

Waarom heft de gemeente onroerendezaakbelasting (OZB)?

De OZB is de grootste ‘eigen’ inkomstenbron van gemeenten en wordt geheven om een deel van de taken van gemeenten te bekostigen. De opbrengsten uit de OZB vallen in de Algemene Middelen van de gemeente, waardoor de gemeente zelf kan bepalen waarvoor de opbrengst wordt gebruikt.

Betaling van de OZB

De OZB moet één keer per jaar worden betaald, maar het is mogelijk om bij de gemeente een betalingsregeling aan te vragen waarbij je bijvoorbeeld maandelijks een bedrag betaalt.

Verrekening bij aankoop woning

Als je een woning koopt, betaal je als nieuwe eigenaar de OZB voor het deel van het jaar dat je eigenaar bent. Het is gebruikelijk dat de notaris bij het transport van een woning de eigenaren onroerende zaakbelasting (OZB) verrekent. De nieuwe eigenaar betaalt de OZB voor het deel van het jaar dat hij eigenaar is van de woning.

Onze klanten kiezen voor ons vanwege

  • Prettige en persoonlijke hulp gedurende hele proces
  • Zeer ruim aanbod geldverstrekkers
  • Flexibele openingstijden
  • Eerlijk & vast tarief
Ontdek jouw mogelijkheden
David Kamp
Erik Vulhop
  • Sadeestraat 20
    2596 XC Den Haag
06-15556666
06-40255886
info@kvfd.nl

Vergunningsnummer: 12048898

Aansluitnummer: 300.018.336

advieskeuze-gecheckt

Advieskeuze: Gecheckt