Overdrachtsbelasting

Heb je hypotheekadvies nodig? Maak een afspraak voor een gratis oriëntatiegesprek. Zo ga je goed voorbereid op huizenjacht.

Wat is overdrachtsbelasting?

Overdrachtsbelasting is een belasting die wordt geheven bij de overdracht van onroerend goed, zoals woningen. Het is een eenmalige belasting die moet worden betaald door de koper van het onroerend goed. De overdrachtsbelasting wordt geheven om de kosten van de overdracht van onroerend goed te dekken en om de huizenmarkt te reguleren.

Hoe hoog is overdrachtsbelasting?

De overdrachtsbelasting bedraagt voor de meeste kopers 2% van de aankoopprijs van de woning. Er zijn echter twee uitzonderingen: starters en investeerders.

Voor starters op de huizenmarkt geldt een vrijstelling van overdrachtsbelasting bij de aankoop van hun eerste woning. Deze vrijstelling geldt alleen voor woningen met een aankoopprijs tot €440.000 en alleen als de koper tussen de 18 en 35 jaar oud is. Is de aankoopprijs hoger dan €440.000, dan geldt de standaard overdrachtsbelasting van 2%.

Voor investeerders geldt een verhoogd tarief van 10,4% aan overdrachtsbelasting. Dit tarief geldt wanneer je als koper niet zelf in de woning gaat wonen, maar het bijvoorbeeld gaat verhuren. Dit verhoogde tarief is bedoeld om de concurrentie tussen starters en beleggers op de woningmarkt te verminderen.

Hoe betaal je overdrachtsbelasting?

De overdrachtsbelasting moet bij de notaris worden betaald op het moment van de overdracht van de woning. Het bedrag is niet fiscaal aftrekbaar.

Onze klanten kiezen voor ons vanwege

  • Prettige en persoonlijke hulp gedurende hele proces
  • Zeer ruim aanbod geldverstrekkers
  • Flexibele openingstijden
  • Eerlijk & vast tarief
Ontdek jouw mogelijkheden
David Kamp
Erik Vulhop
  • Sadeestraat 20
    2596 XC Den Haag
06-15556666
06-40255886
info@kvfd.nl

Vergunningsnummer: 12048898

Aansluitnummer: 300.018.336

advieskeuze-gecheckt

Advieskeuze: Gecheckt