Overgangsrecht

Heb je hypotheekadvies nodig? Maak een afspraak voor een gratis oriëntatiegesprek. Zo ga je goed voorbereid op huizenjacht.

Wat is overgangsrecht bij hypotheken?

Overgangsrecht is een term die wordt gebruikt voor hypotheken die vóór 31 december 2012 zijn afgesloten. Dit houdt in dat als je op die datum al een hypotheek had, je deze mag behouden onder de oude regels. De nieuwe hypotheekregels die vanaf 1 januari 2013 van kracht zijn, vereisen dat je de lening annuïtair of lineair en binnen 30 jaar aflost om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek.

Hoe werkt overgangsrecht?

Als je al een hypotheek had vóór 31 december 2012, dan kun je voor het bedrag van deze hypotheek de oude regels laten gelden en ben je niet verplicht om annuïtair of lineair af te lossen voor dat deel. Alleen als je een hogere hypotheek afsluit dan je had, zijn voor dat hogere hypotheekdeel de nieuwe regels van toepassing.

Wanneer valt je hypotheek onder het overgangsrecht?

Je hypotheek valt onder het overgangsrecht als je op 31 december 2012 een huis met een hypotheek had die je als hoofdverblijf gebruikte. Ook als je je bestaande hypotheek oversluit vóór 31 december 2012, geldt het overgangsrecht voor het resterende bedrag van de hypotheek op die datum (een eventuele aflossing verlaagt het overgangsrecht). Als je gaat verhuizen, kun je het overgangsrecht meenemen door uiterlijk in het lopende kalenderjaar of het daaropvolgende jaar een nieuwe hypotheek af te sluiten.

Hoe werkt overgangsrecht bij verhuizen?

Als je gaat verhuizen, kun je het overgangsrecht meenemen. Je moet dan uiterlijk in het lopende kalenderjaar of het daaropvolgende jaar een nieuwe hypotheek afsluiten. Stel dat je je huis in 2023 verkoopt en daarmee je hypotheek aflost, dan moet je vóór 31 december 2024 een nieuwe woning hebben gekocht en aan jou zijn overgedragen bij de notaris om je oude hypotheek onder het overgangsrecht te behouden.

Overgangsrecht aflossingsvrije hypotheek

Het overgangsrecht is vooral gunstig voor mensen met een (gedeeltelijk) aflossingsvrije hypotheek. Door het overgangsrecht behouden zij hun recht op hypotheekrenteaftrek zonder dat ze verplicht worden om af te lossen. Bij een verhuizing hanteren veel hypotheekverstrekkers echter wel de regel dat de nieuwe aflossingsvrije hypotheek niet hoger dan 50 procent van de marktwaarde mag zijn, ook al had men eerder een hoger aflossingsvrij deel.

Onze klanten kiezen voor ons vanwege

  • Prettige en persoonlijke hulp gedurende hele proces
  • Zeer ruim aanbod geldverstrekkers
  • Flexibele openingstijden
  • Eerlijk & vast tarief
Ontdek jouw mogelijkheden
David Kamp
Erik Vulhop
  • Sadeestraat 20
    2596 XC Den Haag
06-15556666
06-40255886
info@kvfd.nl

Vergunningsnummer: 12048898

Aansluitnummer: 300.018.336

advieskeuze-gecheckt

Advieskeuze: Gecheckt