Overlijdensrisicoverzekering (ORV)

Heb je hypotheekadvies nodig? Maak een afspraak voor een gratis oriëntatiegesprek. Zo ga je goed voorbereid op huizenjacht.

Wat is een overlijdensrisicoverzekering en wanneer heb je deze nodig?

Een overlijdensrisicoverzekering (ORV) is een verzekering die een bedrag uitkeert aan je nabestaanden als je overlijdt tijdens de looptijd van de verzekering. Het is verstandig om na te denken over het afsluiten van een ORV, vooral als je met zijn tweeën bent of een gezin hebt. Het is niet altijd verplicht om een ORV af te sluiten, maar sommige hypotheekaanbieders vereisen dit bij een hypotheekbedrag boven een bepaald percentage van de woningwaarde.

Verzekerde bij een ORV

De verzekerde is de persoon op wiens leven de ORV is afgesloten en de begunstigde is de persoon die de uitkering van de verzekering ontvangt. Bij bijna alle verzekeraars kun je een ORV afsluiten op twee levens, bijvoorbeeld op je eigen leven en dat van je partner. Meestal is dan de achterblijvende partner de begunstigde, maar ook je kinderen kunnen begunstigden zijn.

Als je kinderen hebt

Als er kinderen zijn, dan moet de achterblijvende ouder misschien minder gaan werken of gaan de kosten voor kinderopvang omhoog. Een ORV verlicht in ieder geval de financiële pijn. Je kunt tot hoge leeftijd nog een ORV afsluiten, maar de maximum leeftijdsgrens verschilt per verzekeraar.

Gezondheidsverklaring bij ORV

Bij het afsluiten van een ORV moet je een gezondheidsverklaring invullen. Bij hogere verzekerd bedragen vragen verzekeraars om een medische keuring. Als je niet gezond bent, kan de premie worden verhoogd of kun je zelfs geweigerd worden voor de verzekering. Het is daarom belangrijk om op tijd te beginnen met het aanvragen van de verzekering.

Soorten ORV

Er zijn verschillende soorten ORV’s. Zo zijn er lineaire ORV’s, annuïtaire ORV’s en gelijkblijvende ORV’s. Bij een lineaire ORV daalt het verzekerde bedrag ieder jaar met een vast bedrag, bij een annuïtaire ORV daalt het verzekerde bedrag ieder jaar met een vast percentage en bij een gelijkblijvende ORV blijft het verzekerde bedrag gelijk gedurende de looptijd van de verzekering.

ORV verplicht?

Bij veel banken is het niet verplicht om een ORV af te sluiten en voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) geldt dit sowieso niet. Bij een beperkt aantal hypotheekaanbieders is het echter nog wel verplicht om een ORV af te sluiten bij een hypotheekbedrag boven een bepaald percentage van de woningwaarde. Het is verstandig om samen met een hypotheekadviseur te kijken of een ORV in jouw situatie nodig is.

Onze klanten kiezen voor ons vanwege

  • Prettige en persoonlijke hulp gedurende hele proces
  • Zeer ruim aanbod geldverstrekkers
  • Flexibele openingstijden
  • Eerlijk & vast tarief
Ontdek jouw mogelijkheden
David Kamp
Erik Vulhop
  • Sadeestraat 20
    2596 XC Den Haag
06-15556666
06-40255886
info@kvfd.nl

Vergunningsnummer: 12048898

Aansluitnummer: 300.018.336

advieskeuze-gecheckt

Advieskeuze: Gecheckt