Overwaarde

Heb je hypotheekadvies nodig? Maak een afspraak voor een gratis oriëntatiegesprek. Zo ga je goed voorbereid op huizenjacht.

Wat is overwaarde

Als je een eigen woning bezit en deze verkoopt, dan wordt eerst je hypotheek afgelost van de verkoopprijs. Het geld dat overblijft na het aflossen van je hypotheek, noemen we de overwaarde. Bijvoorbeeld, als je je woning verkoopt voor €250.000 en je hebt nog €200.000 aan hypotheekschuld, dan is de overwaarde €50.000.

Bijleenregeling: hoe werkt het?

Als je binnen 3 jaar na de verkoop van je oude woning een nieuwe woning koopt, dan moet je rekening houden met de bijleenregeling. Dit betekent dat je de overwaarde moet gebruiken voor de aankoop van je nieuwe woning. Als je de overwaarde niet gebruikt, heb je over het bedrag van de overwaarde geen recht op renteaftrek.

Kosten die worden verrekend

Bij de bijleenregeling worden ook de verkoopkosten van je oude woning en de aankoopkosten van je nieuwe woning verrekend met de overwaarde. Verkoopkosten zijn bijvoorbeeld de kosten voor de makelaar, advertentiekosten en taxatiekosten. Aankoopkosten zijn bijvoorbeeld de kosten van een aankoopmakelaar, overdrachtsbelasting en notariskosten.

Voorbeeldsituaties

Er zijn verschillende situaties waarin de bijleenregeling van toepassing is. Zoals bij de aankoop van een duurdere woning, een goedkopere woning, of bij een verbouwing van de woning. In het geval van een duurdere woning, mag je alleen renteaftrek krijgen over het bedrag dat je leent boven de maximale hypotheek met renteaftrek. Bij een goedkopere woning is het bedrag van de overwaarde lager dan de maximale hypotheek met renteaftrek. Bij een verbouwing van de woning, mag je de kosten van de verbouwing aftrekken van de overwaarde.

Tijdelijk huren

Als je na de verkoop van je woning tijdelijk gaat huren en binnen 3 jaar weer een eigen woning koopt, dan moet je de overwaarde alsnog inbrengen bij de aankoop van de nieuwe woning. Na 3 jaar vervalt deze verplichting en kun je de nieuwe woning weer volledig financieren met renteaftrek.

Onze klanten kiezen voor ons vanwege

  • Prettige en persoonlijke hulp gedurende hele proces
  • Zeer ruim aanbod geldverstrekkers
  • Flexibele openingstijden
  • Eerlijk & vast tarief
Ontdek jouw mogelijkheden
David Kamp
Erik Vulhop
  • Sadeestraat 20
    2596 XC Den Haag
06-15556666
06-40255886
info@kvfd.nl

Vergunningsnummer: 12048898

Aansluitnummer: 300.018.336

advieskeuze-gecheckt

Advieskeuze: Gecheckt