Rentebedenktijd

Heb je hypotheekadvies nodig? Maak een afspraak voor een gratis oriëntatiegesprek. Zo ga je goed voorbereid op huizenjacht.

Wat is rentebedenktijd bij een hypotheek en hoe werkt het?

Als je een hypotheek afsluit, dan moet je ook beslissen over de rentevaste periode. De rentebedenktijd is een periode vóór het einde van je rentevaste periode waarin je zelf kiest wanneer je je hypotheekrente opnieuw voor een aantal jaar vastzet. Je hoeft dan dus niet te wachten tot het einde van je rentevaste periode.

Er zijn twee hypotheekconstructies die gebruik maken van rentebedenktijd. De eerste heet de start-, oriëntatie- of opstaphypotheek en de tweede is de hypotheekconstructie met een rentebedenktijd. Bij de start-, oriëntatie- of opstaphypotheek heb je als klant één keer de kans om binnen één of twee jaar na het afsluiten van je hypotheek de rentevaste periode te kiezen.

Bij de hypotheekconstructie met een rentebedenktijd gaat de rentebedenktijd in een of twee jaar voor het aflopen van de rentevaste periode in. Je kiest zelf het moment waarop de rente voor de nieuwe rentevaste periode ingaat. Je bent niet verplicht om van de rentebedenktijd gebruik te maken. Als je er geen gebruik van maakt, krijg je na afloop van de rentevaste periode een nieuw aanbod en kun je kiezen uit bestaande rentevaste periodes met de dan geldende rentetarieven.

Het gunstigste moment om de rente opnieuw vast te zetten is het moment waarop je denkt dat de hypotheekrentes op het laagste niveau zijn. Als je verwacht dat de hypotheekrentes binnenkort stijgen, dan kun je nu al je rentevaste periode opnieuw vastzetten. Verwacht je juist dat de rentes (nog verder) dalen? Dan kun je beter wachten en je nieuwe rentevaste termijn later in laten gaan.

Het is belangrijk om te weten dat rentebedenktijd alleen geldt bij je eigen hypotheekverstrekker. Aan het einde van je rentevaste periode mag je altijd zonder boeterente overstappen naar een andere hypotheekverstrekker. Dit kan niet tijdens je rentebedenktijd. Tijdens die periode kun je alleen een nieuwe rentevaste periode kiezen bij je eigen bank. Wil je je hypotheek oversluiten naar een andere hypotheekverstrekker? Wacht dan tot drie maanden voor het einde van je rentevaste periode. Op dat moment krijg je een nieuw rentevoorstel van je eigen bank en mag je zonder boete overstappen.

Onze klanten kiezen voor ons vanwege

  • Prettige en persoonlijke hulp gedurende hele proces
  • Zeer ruim aanbod geldverstrekkers
  • Flexibele openingstijden
  • Eerlijk & vast tarief
Ontdek jouw mogelijkheden
David Kamp
Erik Vulhop
  • Sadeestraat 20
    2596 XC Den Haag
06-15556666
06-40255886
info@kvfd.nl

Vergunningsnummer: 12048898

Aansluitnummer: 300.018.336

advieskeuze-gecheckt

Advieskeuze: Gecheckt