Rentemiddeling

Heb je hypotheekadvies nodig? Maak een afspraak voor een gratis oriëntatiegesprek. Zo ga je goed voorbereid op huizenjacht.

Wat is rentemiddeling bij een hypotheek?

Als je een hypotheek hebt met een hoge hypotheekrente, dan kun je gebruikmaken van rentemiddeling. Bij rentemiddeling pas je de rente van je huidige hypotheek aan, zonder je hypotheek over te sluiten naar een andere aanbieder. Het gemiddelde van je huidige rente en de actuele rente wordt berekend en daarop wordt een nieuw rentetarief en een nieuwe rentevaste periode afgesproken. Omdat je de vaste periode ‘openbreekt’, moet je wel een boete betalen, de boeterente genaamd. De boete wordt betaald in de vorm van een renteopslag, waardoor er een toeslag bovenop het nieuwe rentetarief wordt berekend.

Rekenvoorbeeld

Als je een hypotheek hebt met een rentepercentage van 5% en dit rentepercentage staat nog vier jaar vast, maar je wilt nu rentemiddelen, dan berekent de hypotheekverstrekker het percentage dat je misloopt, in dit geval 3%, over een totale periode van tien jaar. Dat betekent dat de hypotheekverstrekker 12% rente misloopt, wat gecompenseerd wordt door een renteopslag. De nieuwe rente is dus niet 2%, maar 3,2%.

Goed om te weten

Er zijn wel administratiekosten en toeslagen die sommige aanbieders berekenen voor rentemiddeling. Het is ook belangrijk om te weten dat niet alle hypotheekaanbieders rentemiddeling aanbieden, en dat rentemiddeling alleen mogelijk is bij de hypotheekaanbieder waar je nu zit.

Verschil tussen rentemiddeling en oversluiten

Het verschil tussen rentemiddeling en oversluiten is dat bij oversluiten een hele nieuwe hypotheek wordt afgesloten bij een andere hypotheekverstrekker. Bij rentemiddeling wordt de rente van de huidige hypotheek aangepast. Welke optie voor jou de beste is, hangt af van veel factoren, zoals de waarde van je huis, je inkomen en wat voor soort hypotheek je hebt.

Rentemiddeling niet altijd verstandig

Rentemiddeling is niet altijd verstandig. Het is belangrijk om te kijken naar de voorwaarden van je hypotheek en te bepalen of rentemiddeling mogelijk is. Ook is het belangrijk om te kijken naar de kosten van de adviseur en of deze opwegen tegen de voordelen van rentemiddeling. Als je huis onder water staat of als je een lager inkomen hebt dan tijdens de aanvraag van je hypotheek, dan is oversluiten geen optie, maar rentemiddeling wel.

Onze klanten kiezen voor ons vanwege

  • Prettige en persoonlijke hulp gedurende hele proces
  • Zeer ruim aanbod geldverstrekkers
  • Flexibele openingstijden
  • Eerlijk & vast tarief
Ontdek jouw mogelijkheden
David Kamp
Erik Vulhop
  • Sadeestraat 20
    2596 XC Den Haag
06-15556666
06-40255886
info@kvfd.nl

Vergunningsnummer: 12048898

Aansluitnummer: 300.018.336

advieskeuze-gecheckt

Advieskeuze: Gecheckt