Renteopslag

Heb je hypotheekadvies nodig? Maak een afspraak voor een gratis oriëntatiegesprek. Zo ga je goed voorbereid op huizenjacht.

Wat is een renteopslag bij een hypotheek?

Als je een hypotheek afsluit, betaal je daar rente over. Bij sommige hypotheken, zoals een lineaire hypotheek of een annuïteitenhypotheek, betaal je naast de basisrente ook een renteopslag. Dit is een extra percentage dat je betaalt omdat het risico voor de bank hoger is. Naarmate je schuld hoger is ten opzichte van de waarde van de woning, is dat extra rentepercentage hoger. Het goede nieuws is dat je je geldverstrekker kunt vragen om de renteopslag te verlagen als de waarde van je woning is gestegen of als je extra hebt afgelost. Zo kun je je maandlasten verlagen.

Wanneer kun je de renteopslag verlagen?

Je kunt een verzoek indienen om de renteopslag van je hypotheek te laten verlagen als de waarde van je woning is gestegen, je extra hebt afgelost of als je een hypotheek zonder NHG hebt. In sommige gevallen is het niet mogelijk of zinvol om de renteopslag aan te passen, bijvoorbeeld bij een (bank) spaarhypotheek of als je van plan bent om je hypotheek over te sluiten.

Hoe werkt de renteopslag?

De hoogte van je hypotheekrente is onder meer afhankelijk van de waarde van je huis. Als jouw hypotheek verhoudingsgewijs hoger is dan de woningwaarde, dan rekent de bank een iets hogere hypotheekrente. Dit heet renteopslag en daardoor zijn jouw maandlasten iets hoger. De renteopslagen zijn verdeeld in risicoklassen. Is je huis meer waard geworden? Of heb je al een aardig deel van je hypotheek afbetaald? Dan zou die opslag omlaag kunnen omdat je in een lagere risicoklasse valt. Hierdoor bespaar je op je maandlasten.

Hoe kan ik de renteopslag laten verlagen?

Elke geldverstrekker heeft eigen voorwaarden voor het verlagen van de renteopslag. Het is daarom verstandig om een adviseur te raadplegen die voor jou uitzoekt hoe het bij jouw geldverstrekker geregeld is. Bij sommige geldverstrekkers gaat het verlagen van de renteopslag automatisch, bijvoorbeeld bij een extra aflossing op een lineaire hypotheek of een annuïteitenhypotheek. Bij andere geldverstrekkers moet je zelf een verzoek indienen, en bij weer anderen is verlagen helemaal niet mogelijk. Houd er rekening mee dat er om een (desktop)taxatierapport of bewijs van WOZ-waarde gevraagd kan worden.

Wat kost het verlagen van de renteopslag?

Vrijwel alle geldverstrekkers passen de renteopslag gratis voor je aan. Maar schakel je een adviseur in, dan kunnen hier wel kosten aan verbonden zijn voor het aantal uren dat hij of zij voor jou aan het werk is. Als je een taxatierapport moet inleveren, moet je ook rekening houden met de kosten hiervan. De hoogte van deze kosten hangt af van de soort taxatie of van de taxateur die je kiest en de regio waarin je woont. Het verlagen van de renteopslag kan op termijn wel flink wat geld besparen, dus het is zeker de moeite waard om hier even tijd in te investeren.

Onze klanten kiezen voor ons vanwege

  • Prettige en persoonlijke hulp gedurende hele proces
  • Zeer ruim aanbod geldverstrekkers
  • Flexibele openingstijden
  • Eerlijk & vast tarief
Ontdek jouw mogelijkheden
David Kamp
Erik Vulhop
  • Sadeestraat 20
    2596 XC Den Haag
06-15556666
06-40255886
info@kvfd.nl

Vergunningsnummer: 12048898

Aansluitnummer: 300.018.336

advieskeuze-gecheckt

Advieskeuze: Gecheckt