Taxatierapport

Heb je hypotheekadvies nodig? Maak een afspraak voor een gratis oriëntatiegesprek. Zo ga je goed voorbereid op huizenjacht.

Wat is een taxatierapport?

Een taxatierapport is een belangrijk document dat nodig is wanneer je een hypotheek gaat afsluiten. Het rapport geeft de waarde van de woning aan waarop de hypotheek wordt afgesloten. Hierdoor kan de geldverstrekker inschatten wat de maximale hypotheek mag zijn. Immers mag de hypotheek niet meer zijn dan 100% van de waarde van de woning.

Eisen taxatierapport

Een taxatierapport moet aan een aantal eisen voldoen. Zo moet het rapport worden opgesteld door een erkend taxateur en dat het taxatierapport wordt gevalideerd door een validatie-instituut (zoals het NWWI). Hierdoor kan de geldverstrekker er zeker van zijn dat het rapport betrouwbaar is en dat de waarde van de woning juist is weergegeven. Daarnaast wordt hiermee hypotheek- en taxatiefraude voorkomen.

Op welke factoren wordt de waarde van de woning bepaald?

In het rapport zal de taxateur de woning beoordelen op onder andere de locatie, bouwkundige staat, verkoopbare oppervlakte en eventuele bijzonderheden. Ook wordt er gekeken naar de waarde van de woning ten opzichte van vergelijkbare woningen in de omgeving. Hierdoor kan de geldverstrekker bepalen of de waarde van de woning in verhouding staat tot de gevraagde hypotheek.

Hoeveel kost een taxatierapport?

Houd er rekening mee dat er kosten verbonden zijn aan het laten opstellen van een taxatierapport. Deze kosten zijn voor de koper van de woning en liggen ergens tussen de €600 en €1.000. Goed om te weten is dat de kosten voor het taxatierapport fiscaal aftrekbaar zijn.

Hoe lang duurt het om een taxatierapport te ontvangen?

Hoe lang dit duurt is sterk afhankelijk van de taxateur (en hoe druk hij het heeft). In de meeste gevallen zou je het rapport binnen een week moeten kunnen ontvangen.

Onze klanten kiezen voor ons vanwege

  • Prettige en persoonlijke hulp gedurende hele proces
  • Zeer ruim aanbod geldverstrekkers
  • Flexibele openingstijden
  • Eerlijk & vast tarief
Ontdek jouw mogelijkheden
David Kamp
Erik Vulhop
  • Sadeestraat 20
    2596 XC Den Haag
06-15556666
06-40255886
info@kvfd.nl

Vergunningsnummer: 12048898

Aansluitnummer: 300.018.336

advieskeuze-gecheckt

Advieskeuze: Gecheckt