Variabele rente

Heb je hypotheekadvies nodig? Maak een afspraak voor een gratis oriëntatiegesprek. Zo ga je goed voorbereid op huizenjacht.

Wat is een variabele rente bij een hypotheek?

Een variabele rente bij een hypotheek is een rentevoet die kan fluctueren gedurende de looptijd van de hypotheek. Dit betekent dat de maandelijkse hypotheeklasten kunnen veranderen als de rentevoet verandert. In tegenstelling tot een vaste rente, waarbij de rentevoet gedurende de looptijd van de hypotheek constant blijft.

Waar is de variabele rente op gebaseerd?

De variabele rente is gebaseerd op de interbancaire rente, ook wel bekend als de Euribor. De Euribor is de gemiddelde rente die Europese banken aan elkaar berekenen als ze elkaar geld uitlenen. De variabele rente bij een hypotheek wordt vaak gekoppeld aan de Euribor, met een bepaalde opslag erbovenop. Dit betekent dat als de Euribor stijgt, de variabele rente ook stijgt en daarmee ook de maandelijkse hypotheeklasten. Meestal wordt de variabele rente gebaseerd op de 1-maands Euribor. Dat betekent dat je rente elke maand kan wijzigen. Maar er zijn ook hypotheken die gebaseerd zijn op de 3-maands Euribor. Dan kan je rente elk kwartaal wijzigen.

Voordelen van een variabele rente

Een van de voordelen van een variabele rente is dat deze lager is dan een vaste rente. Dit betekent dat de bijbehorende maandelijkse hypotheeklasten ook lager zijn. Daarnaast biedt een variabele rente de mogelijkheid om te profiteren van dalende rentes. Als de Euribor daalt, daalt ook de variabele rente en daarmee ook de maandelijkse hypotheeklasten.

Nadelen van een variabele rente

Een van de nadelen van een variabele rente is dat deze onvoorspelbaar is. Als de Euribor stijgt, kan dit leiden tot hogere maandelijkse hypotheeklasten. Dit kan een financieel risico vormen voor de huiseigenaar. Daarnaast biedt een variabele rente geen zekerheid over de maandelijkse hypotheeklasten gedurende de looptijd van de hypotheek. Je moet dus voldoende inkomen hebben om rentestijgingen op te kunnen vangen.

Hoe wordt hoogte van mijn hypotheek bepaald met een variabele rente?

Omdat je eventuele rentestijgingen moet kunnen opvangen, wordt je maximale hypotheek niet bepaald door de werkelijk variabele rente, maar door de toetsrente die de Autoriteit Financiële Markten elk kwartaal vaststelt.

Onze klanten kiezen voor ons vanwege

  • Prettige en persoonlijke hulp gedurende hele proces
  • Zeer ruim aanbod geldverstrekkers
  • Flexibele openingstijden
  • Eerlijk & vast tarief
Ontdek jouw mogelijkheden
David Kamp
Erik Vulhop
  • Sadeestraat 20
    2596 XC Den Haag
06-15556666
06-40255886
info@kvfd.nl

Vergunningsnummer: 12048898

Aansluitnummer: 300.018.336

advieskeuze-gecheckt

Advieskeuze: Gecheckt