Vereniging van eigenaren (VvE)

Heb je hypotheekadvies nodig? Maak een afspraak voor een gratis oriëntatiegesprek. Zo ga je goed voorbereid op huizenjacht.

Wat is een vereniging van eigenaren (VvE)?

Een vereniging van eigenaren (VvE) is een organisatie die bestaat uit de eigenaren van een gebouw of complex waarin meerdere appartementsrechten of eigenaren zijn. De VvE is verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van het gebouw of complex en de gemeenschappelijke ruimtes.

Doel van een VvE

Het doel van een VvE is om ervoor te zorgen dat het gebouw of complex in goede staat blijft en dat de gemeenschappelijke ruimtes veilig en aantrekkelijk zijn voor de bewoners. Dit betekent dat de VvE verantwoordelijk is voor het onderhoud van het gebouw of complex, zoals het vervangen van dakbedekking of het repareren van lekkages. Daarnaast is de VvE verantwoordelijk voor het organiseren van vergaderingen, het opstellen van begrotingen, het opstellen van het Meer Jaren Onderhoud Plan (MJOP) en het innen van servicekosten.

Samenstelling van een VvE

Een VvE bestaat uit de eigenaren van de appartementsrechten of eigenaren in het gebouw of complex. De eigenaren worden vertegenwoordigd door een bestuur, dat wordt gekozen tijdens de jaarlijkse vergadering van eigenaren. Het bestuur is verantwoordelijk voor het uitvoeren van de taken van de VvE en het nemen van besluiten over het beheer en onderhoud van het gebouw of complex. Het beheer van de taken van de VVE kan ook worden uitbesteed aan een professionele organisatie.

Servicekosten

De VvE is bevoegd om servicekosten te heffen voor de eigenaren. Deze kosten worden gebruikt voor het onderhoud en beheer van het gebouw of complex en de gemeenschappelijke ruimtes. De hoogte van de servicekosten wordt vastgesteld door de VvE en zijn gebaseerd op de begroting van het Meer Jaren Onderhoud Plan (MJOP). Wanneer er geen MJOP aanwezig is, is de VVE verplicht om jaarlijks minimaal 0,5% van de herbouwwaarde van het complex te reserveren voor onderhoud.

De hoogte van de servicekosten voor de VvE hebben geen invloed op jouw maximale hypotheek.

Het belang van een goed functionerende VvE

Een goed functionerende VvE is belangrijk voor de eigenaren van het gebouw of complex, omdat zij hierdoor verzekerd zijn van een veilige en aantrekkelijke woonomgeving. Daarnaast kan een goed functionerende VvE bijdragen aan een stabiele waarde van de appartementsrechten of eigenaren.

Als je eigenaar bent van een appartementsrecht of eigenaar in een gebouw of complex met een VvE, is het belangrijk om de vergaderingen bij te wonen en op de hoogte te blijven van de plannen op het vlak van onderhoud. Tevens kan je tijdens een vergaderingen meebeslissen over besluiten die genomen moeten worden.

Onze klanten kiezen voor ons vanwege

  • Prettige en persoonlijke hulp gedurende hele proces
  • Zeer ruim aanbod geldverstrekkers
  • Flexibele openingstijden
  • Eerlijk & vast tarief
Ontdek jouw mogelijkheden
David Kamp
Erik Vulhop
  • Sadeestraat 20
    2596 XC Den Haag
06-15556666
06-40255886
info@kvfd.nl

Vergunningsnummer: 12048898

Aansluitnummer: 300.018.336

advieskeuze-gecheckt

Advieskeuze: Gecheckt