WOZ-waarde

Heb je hypotheekadvies nodig? Maak een afspraak voor een gratis oriëntatiegesprek. Zo ga je goed voorbereid op huizenjacht.

Wat is WOZ-waarde

De WOZ-waarde (Waardering Onroerende Zaken) is de waarde van een woning volgens de gemeente. Deze waarde wordt vastgesteld door de gemeente en gebruikt voor de belastingen, zoals de onroerende-zaakbelasting (OZB). De WOZ-waarde geeft aan hoeveel een woning waard is op 1 januari van een bepaald jaar.

Hoe wordt de WOZ-waarde bepaald?

De WOZ-waarde wordt bepaald door de gemeente. Zij kijken naar verschillende factoren, zoals de grootte van de woning, de locatie, de bouwjaar, de staat van onderhoud en de verkoopcijfers van vergelijkbare woningen in de buurt. De gemeente zal ook inspecteren of de woning voldoet aan de eisen voor de OZB.

Wordt de WOZ-waarde gebruikt voor bepalen hypotheek?

In sommige gevallen neemt de geldverstrekker genoegen met de WOZ-waarde wanneer je een huis gaat kopen. De WOZ-waarde moet dan wel veel hoger zijn dan de benodigde hypotheek. In de meeste gevallen is een taxatierapport nodig dat door een taxateur is opgesteld.

WOZ-waarde en woonlasten

Ook kan de WOZ-waarde van invloed zijn op de maandlasten van de hypotheek. Als de WOZ-waarde van een woning stijgt, kan dit leiden tot een hogere OZB en dus hogere maandlasten. Daarnaast wordt de WOZ-waarde gebruikt om het eigenwoningforfait te bepalen. Het eigenwoningforfait wordt eerst bij je inkomsten opgeteld voordat de aftrekbare hypotheekrente als aftrekpost wordt gebruikt. Een hogere WOZ-waarde kan dus leiden tot hogere netto maandlasten voor je hypotheek.

Hoe kan ik mijn WOZ-waarde controleren?

Je kunt de WOZ-waarde opvragen bij de gemeente. Meestal staat de waarde vermeld op de OZB-aanslag. Je kunt ook contact opnemen met de gemeente voor een kopie van de WOZ-waarde. Maar het makkelijkst is om de WOZ-waarde op te vragen op het WOZ-waardeloket.

Onze klanten kiezen voor ons vanwege

  • Prettige en persoonlijke hulp gedurende hele proces
  • Zeer ruim aanbod geldverstrekkers
  • Flexibele openingstijden
  • Eerlijk & vast tarief
Ontdek jouw mogelijkheden
David Kamp
Erik Vulhop
  • Sadeestraat 20
    2596 XC Den Haag
06-15556666
06-40255886
info@kvfd.nl

Vergunningsnummer: 12048898

Aansluitnummer: 300.018.336

advieskeuze-gecheckt

Advieskeuze: Gecheckt