Hoeveel kan ik lenen

Als je een huis wil kopen, dan is het handig om op voorhand te weten hoeveel je kunt lenen. Hoeveel dat is, is afhankelijk van meerdere factoren.

Hoeveel kan ik lenen?

Ben je van plan om een (nieuw) huis te gaan kopen? Of ben je van plan je huidige huis eens grondig te verbouwen? Dan kunnen we ons goed voorstellen dat je graag wilt weten hoeveel je kunt lenen. Want als je weet wat je mogelijkheden zijn en met welke maandlasten je rekening moet houden, kun je voorbereid aan de slag. Je kunt dan op zoek naar een huis dat past bij jouw budget of in geval van een verbouwing een bedrag vaststellen waar je je verbouw-wensen van moet gaan bekostigen.

Maximale hypotheek berekenen

Om jouw maximale hypotheek te berekenen is meer nodig dan alleen de hoogte van jouw inkomen. Het draait in principe om wat voor jouw een verantwoorde maximale woonlast is. Samen met de geldende hypotheekrente wordt daar dan een maximaal hypotheekbedrag berekend. Hieronder tref je een overzicht aan welke zaken allemaal invloed kunnen hebben op jouw maximale hypotheek:

 • Inkomen uit arbeid of uitkering
  Je maximale hypotheek is grotendeels afhankelijk van de hoogte van je inkomen. Er wordt gerekend met salaris en structurele bestanddelen (vakantiegeld, eindejaarsuitkering, provisie etc.) als je in loondienst bent. Ben je ZZP’er dan wordt meestal gerekend met de gemiddelde winst van de afgelopen 3 jaar (er zijn ook mogelijkheden als je korter dan 3 jaar zelfstandig bent). In geval van een uitkering, dan wordt er alleen gerekend met een IVA-uikering of pensioenuitkering.
 • Andere financiële verplichtingen
  Heb je al andere financiële verplichtingen? Dan kun je een minder hoge hypotheek krijgen. Voorbeelden van financiële verplichtingen zijn een persoonlijke lening, roodstand, webwinkelkrediet, creditcard op afbetaling en een studieschuld.
 • Toekomstig pensioeninkomen
  Ben je 57 of ouder dan wordt er tevens gerekend met je toekomstig pensioeninkomen. Reden daarvan is dat je hypotheek na pensionering ook betaalbaar moet zijn.
 • Alimentatie
  Ontvang je alimentatie, dan wordt dit bedrag opgeteld bij je inkomen. Echter alleen voor de periode dat je de alimentatie ontvangt. Betaal je daarentegen alimentatie, dan gaat dat weer van je inkomen af.
 • De rentevast periode die je kiest
  Ben je van plan om een rentevast periode te kiezen die korter dan 10 jaar is, dan wordt er met een hogere hypotheekrente gerekend, met als resultaat een lager bedrag aan maximale hypotheek.
 • De resterende maanden dat je nog recht hebt op hypotheekrenteaftrek van je huidige hypotheek
  Je hebt maximaal 30 jaar recht op hypotheekrenteaftrek. Heb je dus al een hypotheek en een aantal jaar daarop afgelost, dan moet je dat leningdeel in de resterende periode tot 30 jaar afbetalen. Je moet dus een bedrag in een kortere looptijd aflossen, waardoor de maandlast iets hoger is, waardoor de maximale hypotheek iets lager uitvalt.
 • Eventuele ‘box 3’ leningdelen
  Heb of krijg je te maken met zogenaamde ‘box 3’ leningdelen? Dan heeft dat een lagere maximale hypotheek tot gevolg. Reden daarvan is dat je de rente over het box 3 leningdeel niet mag opvoeren als aftrekpost van de inkomstenbelasting. Een box 3 leningdeel kun je krijgen als je bijvoorbeeld de winst van de verkoop van je oude huis niet (helemaal) investeert in je nieuwe huis of als je een bedrag van je hypotheek hebt gebruikt voor iets anders dan de aankoop of verbetering van je huis (zoals het kopen van een auto of het aflossen van een persoonlijke lening).

We rekenen het graag voor je uit! Vrijblijvend en kosteloos

Wil je echt goed voorbereid aan de slag? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend en kosteloos hypotheekgesprek. Tijdens zo’n gesprek maken we kennis en berekenen we jouw mogelijkheden.


Wij vergelijken de volgende aanbieders:

Onze klanten kiezen voor ons vanwege

 • Prettige en persoonlijke hulp gedurende hele proces
 • Zeer ruim aanbod geldverstrekkers
 • Flexibele openingstijden
 • Eerlijk & vast tarief
Ontdek jouw mogelijkheden
David Kamp
Erik Vulhop
 • Sadeestraat 20
  2596 XC Den Haag
06-15556666
06-40255886
info@kvfd.nl

Vergunningsnummer: 12048898

Aansluitnummer: 300.018.336

advieskeuze-gecheckt

Advieskeuze: Gecheckt