Hypotheekrenteaftrek

De rente die jij betaalt over jouw hypotheek kan je vaak opvoeren als aftrekpost bij jouw aangifte inkomstenbelasting. Hoe het werkt, leggen we je graag uit.

Wat is hypotheekrente aftrek?

Renteaftrek op je hypotheek betekent dat je betaalde hypotheekrente in mindering brengt op je bruto inkomen, waardoor je uiteindelijk minder inkomstenbelasting betaalt. De rente die je betaalt voor je hypotheek is onder bepaalde voorwaarden maximaal 30 jaar fiscaal aftrekbaar.

Als je een hypotheeklening afsluit bij een hypotheekverstrekker, geef je als onderpand je huis. Over de hypotheeklening betaal je rente: de hypotheekrente. Deze rente is (onder voorwaarden) aftrekbaar van de belasting. Dit wordt de hypotheekrenteaftrek genoemd.

Hoe werkt hypotheekrente aftrek?

De door jou betaalde hypotheekrente mag in mindering gebracht worden op je bruto inkomen, waardoor je uiteindelijk minder inkomstenbelasting betaalt. De rente die je betaalt voor je hypotheek is – onder bepaalde voorwaarden – maximaal 30 jaar fiscaal aftrekbaar. Heb je voor de eerste keer een hypotheek na 1-1-2013 afgesloten? Dan is er alleen de renteaftrek voor annuïteiten- en lineaire hypotheken mits je de hypotheek in maximaal 30 jaar aflost. Dat geldt ook voor een verhoging of een nieuwe hypotheek.

Voor hypotheken van vóór 1-1-2013 gelden op het gebied van hypotheekrenteaftrek ander en veelal ruimere regels. Dit valt onder het overgangsrecht. Vraag onze adviseurs om meer informatie!

Meer weten?

Neem gerust contact op voor een vrijblijvend hypotheekgesprek. Dit gesprek is kosteloos en bedoeld om kennis te maken en jouw wensen en mogelijkheden te inventariseren.


Wij vergelijken de volgende aanbieders:

Onze klanten kiezen voor ons vanwege

  • Prettige en persoonlijke hulp gedurende hele proces
  • Zeer ruim aanbod geldverstrekkers
  • Flexibele openingstijden
  • Eerlijk & vast tarief
Ontdek jouw mogelijkheden
David Kamp
Erik Vulhop
  • Sadeestraat 20
    2596 XC Den Haag
06-15556666
06-40255886
info@kvfd.nl

Vergunningsnummer: 12048898

Aansluitnummer: 300.018.336

advieskeuze-gecheckt

Advieskeuze: Gecheckt