Als ZZP’er of ondernemer een huis kopen

Ben je ZZP'er en wil je een hypotheek afsluiten voor de aankoop van je huis? Dan gaat dat net even anders dan bij mensen in loondienst. We vertellen je er graag meer over!

Jouw inkomen als zelfstandig ondernemer

Mensen die in loondienst werken hebben meestal een stabiel inkomen. Maar voor zelfstandig ondernemers is dit anders. Daar kunnen de inkomsten maandelijks wisselen. Wanneer je als zelfstandige een huis wil kopen en daarvoor een hypotheek wil afsluiten, dan moet er goed gekeken worden naar jouw inkomen om te beoordelen of je de maandlasten van jouw hypotheek kunt dragen.

Overleg jouw administratie

Wil je een hypotheek aanvragen als ZZP’er of ondernemer? Dan wil je de hypotheekverstrekker graag inzicht in jouw complete administratie. Ze kijken naar jouw gemiddelde inkomen over de laatste 3 jaar. Met dit gemiddelde inkomen kan berekend worden welke maandlasten je kunt dragen en wat dus jouw maximale hypotheek kan zijn. Om het acceptatieproces van jouw hypotheek te versnellen kan het handig zijn om een inkomensverklaring op te laten stellen. Zo’n inkomensverklaring wordt door een externe partij opgesteld en is afgestemd op het acceptatiekader van de hypotheekverstrekker. Een hypotheekadviseur bespreekt met jou de mogelijkheden van een inkomensverklaring.

Wat te doen door ziekte niet of minder kunt werken?

In tegenstelling tot mensen die in loondienst werken, is er geen sociaal vangnet voor zelfstandigen die arbeidsongeschikt raken. Wordt je dus als ZZP’er ziek waardoor je niet of minder kan werken, dan valt (een deel van) jouw inkomen weg. Maar je moet nog wel elke maand je hypotheeklasten betalen. Je kunt naast je ZZP-hypotheek een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) afsluiten. Raak je dan arbeidsongeschikt, dan keert de verzekering gedurende een bepaalde periode elke maand een bedrag uit. Een hypotheekadviseur vertelt je graag meer hierover.

Welke stappen neem ik als ZZP’er of ondernemer om een huis te kopen?

Als jij als ZZP’er of ondernemer een huis gaat kopen, doorloop je de volgende stappen:

 1. Oriëntatiegesprek (kosteloos en vrijblijvend)
  Voordat je op huizenjacht gaat, is het slim om een kosteloos gesprek te hebben met een hypotheekadviseur. Samen kunnen jullie berekenen hoeveel jij maximaal kunt lenen voor de aankoop van je eerste huis en wat daarbij je maandlasten zullen zijn. Daarnaast heb je de gelegenheid om alle vragen die je hebt te stellen.
 2. Jouw droomhuis vinden
  Nu je weet hoeveel je kan en wil uitgeven voor de aankoop van jouw huis, kun je gericht gaan zoeken. Dit kun je natuurlijk zelf doen, maar je kunt ook een aankoopmakelaar inschakelen die jou bijstaat. Bezichtig meerdere huizen om een beeld en gevoel te krijgen bij wat voor woning je kunt verwachten voor jouw budget.
 3. Onderhandelen
  Heb je een huis gevonden waar jij jezelf wel ziet zitten? Of ben je zelf op slag verliefd geworden op een woning? Dan kun je besluiten om een bod op het huis uit te brengen. Een spannend moment, maar het is belangrijk om je hoofd koel te houden. Houd bij het uitbrengen van je bod rekening met nog wat onderhandelingsruimte en bedenk goed welke ontbindende voorwaarde je stelt.
 4. Je hypotheek aanvragen
  Heb je overeenstemming bereikt met de verkoper over de prijs, dan wordt er een koopcontract opgesteld door de verkopende makelaar. Nadat je dit hebt getekend gaan nog 3 dagen bedenktijd in. Tijdens deze periode kun je nog zonder opgave van reden afzien van de koop. Nu is het tijd om een afspraak met een hypotheekadviseur te plannen. Tijdens dit gesprek stel je samen met de adviseur jouw hypotheek samen en bespreek je wat er gebeurt bij zaken als overlijden of ziekte. Na het gesprek kun je aan de slag met het verzamelen van verschillende documenten die nodig zijn voor jouw hypotheekaanvraag.
 5. Offerte ondertekenen
  Wanneer jouw aanvraag samen met alle documenten is ingestuurd naar de hypotheekverstrekker, wordt deze beoordeeld. Wanneer alles door de hypotheekverstrekker wordt goedgekeurd, dan ontvang je een hypotheekofferte. Dit is een bindend voorstel. Na het tekenen van dit voorstel kun je je gaan opmaken voor een afspraak met de notaris.
 6. Afspraak bij de notaris
  Op de dag van de oplevering spreek je meestal af in het huis wat je hebt gekocht. Samen met de verkopende partij controleer je de woning of deze is opgeleverd zoals jullie samen hebben afgesproken. Daarna kunnen jullie naar de notaris. Daar tekenen zowel jij als de verkoper de akte van levering en jij tekent ook nog de hypotheekakte. Je krijgt de sleutels overhandigd en op dat moment is het huis officieel van jou!

Meer situaties?

Hypotheekvormen


Wij vergelijken de volgende aanbieders:

Onze klanten kiezen voor ons vanwege

 • Prettige en persoonlijke hulp gedurende hele proces
 • Zeer ruim aanbod geldverstrekkers
 • Flexibele openingstijden
 • Eerlijk & vast tarief
Ontdek jouw mogelijkheden
David Kamp
Erik Vulhop
 • Sadeestraat 20
  2596 XC Den Haag
06-15556666
06-40255886
info@kvfd.nl

Vergunningsnummer: 12048898

Aansluitnummer: 300.018.336

advieskeuze-gecheckt

Advieskeuze: Gecheckt