Eerste huis kopen

Ga jij alleen of samen met je partner je eerste huis kopen? Dan word je ook wel een starter genoemd. Zo'n eerste keer kan er best veel op je af komen. Maar wij zijn er om jou te begeleiden.

Wat komt er kijken bij het kopen van je eerste huis?

Het zoeken naar jouw droomhuis is natuurlijk hartstikke leuk, maar tegelijkertijd ook erg spannend. Je zult ongetwijfeld met een aantal vragen rondlopen, zoals ‘Hoeveel kan ik lenen?’, ‘Welke hypotheek moet ik afsluiten?’ of ‘Hoe werkt het kopen van een huis eigenlijk? Geen zorgen, we leggen het je graag uit. En heb je nog vragen? Neem gerust contact met ons op!

Hoeveel kan ik als starter lenen?

Hoeveel jij (samen met je partner) als starter kunt lenen is afhankelijk van meerdere factoren. Je kunt online een berekening maken om een idee te krijgen in welke prijsklasse jij je huis kan gaan zoeken. Wil je exact weten wat jouw maximale hypotheek is, neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend – en kosteloos – oriëntatiegesprek. We nemen dan jouw persoonlijke en financiële situatie door om te bepalen hoeveel jij kunt lenen.

Welke hypotheek als starter?

Als starter kies je meestal voor een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Met deze hypotheekvormen los je elke maand een stukje van je hypotheek af. Hierdoor kun je de hypotheekrente die je betaalt opvoeren als aftrekpost bij jouw belastingaangifte. Als je dat wil, kun je een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek combineren met een aflossingsvrije hypotheek. De rente over het aflossingsvrije deel, is dan niet fiscaal aftrekbaar.

Welke stappen neem ik om mijn eerste huis te kopen?

Als jij je eerste huis gaat kopen, doorloop je de volgende stappen:

 1. Oriëntatiegesprek (kosteloos en vrijblijvend)
  Voordat je op huizenjacht gaat, is het slim om een kosteloos gesprek te hebben met een hypotheekadviseur. Samen kunnen jullie berekenen hoeveel jij maximaal kunt lenen als ZZP’er of ondernemer en wat daarbij je maandlasten zullen zijn. Daarnaast heb je de gelegenheid om alle vragen die je hebt te stellen.
 2. Jouw droomhuis vinden
  Nu je weet hoeveel je kan en wil uitgeven voor de aankoop van jouw eerste huis, kun je gericht gaan zoeken. Dit kun je natuurlijk zelf doen, maar je kunt ook een aankoopmakelaar inschakelen die jou bijstaat. Bezichtig meerdere huizen om een beeld en gevoel te krijgen bij wat voor woning je kunt verwachten voor jouw budget.
 3. Onderhandelen
  Heb je een huis gevonden waar jij jezelf wel ziet zitten? Of ben je zelf op slag verliefd geworden op een woning? Dan kun je besluiten om een bod op het huis uit te brengen. Een spannend moment, maar het is belangrijk om je hoofd koel te houden. Houd bij het uitbrengen van je bod rekening met nog wat onderhandelingsruimte en bedenk goed welke ontbindende voorwaarde je stelt.
 4. Je hypotheek aanvragen
  Heb je overeenstemming bereikt met de verkoper over de prijs, dan wordt er een koopcontract opgesteld door de verkopende makelaar. Nadat je dit hebt getekend gaan nog 3 dagen bedenktijd in. Tijdens deze periode kun je nog zonder opgave van reden afzien van de koop. Nu is het tijd om een afspraak met een hypotheekadviseur te plannen. Tijdens dit gesprek stel je samen met de adviseur jouw hypotheek samen en bespreek je wat er gebeurt bij zaken als overlijden of ziekte. Na het gesprek kun je aan de slag met het verzamelen van verschillende documenten die nodig zijn voor jouw hypotheekaanvraag.
 5. Offerte ondertekenen
  Wanneer jouw aanvraag samen met alle documenten is ingestuurd naar de hypotheekverstrekker, wordt deze beoordeeld. Wanneer alles door de hypotheekverstrekker wordt goedgekeurd, dan ontvang je een hypotheekofferte. Dit is een bindend voorstel. Na het tekenen van dit voorstel kun je je gaan opmaken voor een afspraak met de notaris.
 6. Afspraak bij de notaris
  Op de dag van de oplevering spreek je meestal af in het huis wat je hebt gekocht. Samen met de verkopende partij controleer je de woning of deze is opgeleverd zoals jullie samen hebben afgesproken. Daarna kunnen jullie naar de notaris. Daar tekenen zowel jij als de verkoper de akte van levering en jij tekent ook nog de hypotheekakte. Je krijgt de sleutels overhandigd en op dat moment is het huis officieel van jou!

Meer situaties?

Hypotheekvormen


Wij vergelijken de volgende aanbieders:

Onze klanten kiezen voor ons vanwege

 • Prettige en persoonlijke hulp gedurende hele proces
 • Zeer ruim aanbod geldverstrekkers
 • Flexibele openingstijden
 • Eerlijk & vast tarief
Ontdek jouw mogelijkheden
David Kamp
Erik Vulhop
 • Sadeestraat 20
  2596 XC Den Haag
06-15556666
06-40255886
info@kvfd.nl

Vergunningsnummer: 12048898

Aansluitnummer: 300.018.336

advieskeuze-gecheckt

Advieskeuze: Gecheckt