Aflossingsvrije hypotheek

Een hypotheek waar je alleen rente betaalt en dus lage maandlasten hebt. Maar wat zijn de regels nu precies? Wij leggen het je graag uit.

Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

Een aflossingsvrije hypotheek is een hypotheekvorm waarbij je alleen maar rente betaalt over de hoofdsom en geen aflossing. De aflossing dient aan het eind van de looptijd te geschieden.

Kenmerken van een aflossingsvrije hypotheek

 • Tijdens de looptijd betaal je alleen rente en los je niets automatisch af op de hypotheek
 • Aan het eind van de looptijd moet je in één keer de hele hypotheek aflossen

Overgangsregeling aflossingsvrije hypotheek (na 1-1-2013)

Als starter heb je alleen nog recht op volledige hypotheekrenteaftrek als je deze aflost middels een annuitaire- en/of lineaire hypotheek. Dit geldt niet voor bestaande aflossingsvrije hypotheken. Hier is er wel een uitzondering mogelijk, omdat er een overgangsregeling geldt.

De overgangsregeling voor de (bestaande) eigenwoningschuld geldt voor de eigenwoningschuld die op 31 december 2012 bestond. De eigenwoningschuld is het deel van de hypotheek of lening waarover je de rente mag aftrekken. Dit is alleen een hypotheek of lening zijn die betrekking heeft op jouw eigen woning. Dat kan zijn aankoop, verbetering of onderhoud.

Aflossingsvrije hypotheek afsluiten? 

De aflossingsvrije hypotheek wordt weer steeds vaker afgesloten. Dit als gevolg van de lage rentestand. Het belastingvoordeel is immers klein als je rekening houdt met deze lage rente. Het is wel verstandig je hierover goed te laten adviseren door ons.

Aflossingsvrije hypotheek (ineens) aflossen

Na de looptijd, meestal is dit 30 jaar. Afhankelijk van je persoonlijke situatie, heb je hiervoor de volgende mogelijkheden:

 • Je hebt eigen vermogen opgebouwd en je lost hiermee de hypotheekschuld af:
 • Je sluit een nieuwe hypotheek af waarmee je de oude hypotheek aflost:
 • Het kan zijn dat je persoonlijke situatie is veranderd: de kinderen zijn bijvoorbeeld het huis uit en je wilt kleiner gaan wonen. Je verkoopt je huis en lost met de opbrengst de hypotheekschuld af.

Meer weten?

Neem gerust contact op voor een vrijblijvend hypotheekgesprek. Dit gesprek is kosteloos en bedoeld om kennis te maken en jouw wensen en mogelijkheden te inventariseren.


Wij vergelijken de volgende aanbieders:

Onze klanten kiezen voor ons vanwege

 • Prettige en persoonlijke hulp gedurende hele proces
 • Zeer ruim aanbod geldverstrekkers
 • Flexibele openingstijden
 • Eerlijk & vast tarief
Ontdek jouw mogelijkheden
David Kamp
Erik Vulhop
 • Sadeestraat 20
  2596 XC Den Haag
06-15556666
06-40255886
info@kvfd.nl

Vergunningsnummer: 12048898

Aansluitnummer: 300.018.336

advieskeuze-gecheckt

Advieskeuze: Gecheckt