Overlijdens risico verzekering

Je denkt natuurlijk niet graag na over je overlijden, maar je wilt jou nabestaanden wel goed achterlaten. Met een overlijdensrisicoverzekering kun je regelen dat (een deel van) je hypotheekschuld wordt afbetaald.

Wat is een overlijdensrisico verzekering?

Een overlijdensrisicoverzekering (ORV) sluit je af op iemands leven. De verzekering keert dan een bedrag uit op het moment dat degene op wiens leven de verzekering is afgesloten komt te overlijden voor de einddatum van de verzekering.

Waarom een overlijdensrisico verzekering?

Een overlijdensrisicoverzekering wordt vaak afgesloten in combinatie met een hypotheek of een consumptieve lening zoals een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Zulke producten zijn meestal gebaseerd op 2 inkomens. Dat betekent dat wanneer 1 van de 2 contractanten overlijdt, de ander dan de maandlast van de hypotheek of lening niet in z’n eentje kan dragen. De overlijdensrisicoverzekering keert dan een bedrag uit waarmee (een deel van) de resterende schuld kan worden afbetaald.

Het kan natuurlijk ook zijn dat je je nabestaanden niet wil belasten met jouw schuld of hypotheek na je overlijden. Ook in dat geval kun je een overlijdensrisicoverzekering sluiten.

Overlijdensrisico verzekering zonder hypotheek

Je kunt ook een losse overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Dit doe je meestal om jouw nabestaanden zoals je partner en kinderen goed achter te laten. Met de uitkering van de overlijdensrisicoverzekering kan het gezinsinkomen worden aangevuld of je kinderen kunnen er later van studeren.

Hoe hoog is de uitkering van een overlijdensrisico verzekering?

Je kiest zelf (al dan niet naar aanleiding van een advies van een adviseur) hoe hoog de uitkering van jouw overlijdensrisicoverzekering moet zijn. Daarnaast is het mogelijk om een overlijdensrisicoverzekering met gelijkblijvend kapitaal af te sluiten of met een annuïtair dalend kapitaal. In geval van gelijkblijvend kapitaal wordt altijd het in de polis genoemde bedrag uitgekeerd wanneer de verzekerde overlijdt. Bij een annuïtair dalend kapitaal, is de uitkering naarmate de looptijd van de verzekering vordert steeds lager. Deze vorm wordt vaak gesloten in combinatie met een hypotheek. Omdat je je hypotheek elke maand een stukje aflost, hoeft de uitkering in geval van overlijden ook elke maand iets lager te zijn om het overlijdensrisico goed af te dekken.

Wat kost een overlijdensrisico verzekering?

De hoogte van de premie van een overlijdensrisico is afhankelijk van:

 • Hoogte van het verzekerd bedrag
 • Of er sprake is van gelijkblijvend kapitaal of annuïtair dalend
 • Leeftijd van de verzekerde
 • Mogelijke gezondheidsrisico’s van de verzekerde 
 • Of de verzekerde rookt of niet

Overlijdensrisico verzekering aanvragen? Vraag een offerte aan

Meer weten of wil je een offerte voor jouw verzekeringspakket aanvragen? Neem gerust contact met ons op door een afspraak te maken voor een vrijblijvend gesprek over jouw verzekeringen.


Wij vergelijken deze verzekeraars:

Vrijblijvend gesprek over je verzekeringspakket?

 • Wij nemen al je verzekeringszaken uit handen
 • Overzichtelijk pakket op maat tegen scherp tarief
 • Flexibele openingstijden
Afspraak maken
David Kamp
Erik Vulhop
 • Sadeestraat 20
  2596 XC Den Haag
06-15556666
06-40255886
info@kvfd.nl

Vergunningsnummer: 12048898

Aansluitnummer: 300.018.336

advieskeuze-gecheckt

Advieskeuze: Gecheckt