Een hypotheek voor de verduurzaming van je woning
Normaal gesproken mag je maximaal 100% van de woningwaarde aan hypotheek krijgen. Echter, wanneer je van plan bent om energiebesparende voorzieningen te treffen, dan mag je meer lenen, namelijk tot maximaal 106% van de woningwaarde. Bij het afsluiten van een hypotheek wordt naast de waarde van de woning ook gekeken hoeveel hypotheek jij kan krijgen op basis van je inkomen. Ook hier geldt dat je meer mag lenen op basis van je inkomen wanneer je investeert in energiebesparende maatregelen. Zo kun je maximaal EUR 9.000 extra lenen voor energiebesparende voorzieningen. Wanneer je gaat voor een nul-op-demeter-woning kun je zelfs EUR 25.000 extra lenen.
Energiebesparende maatregelen
Onder energiebesparende maatregelen en voorzieningen vallen:
- Het isoleren van het dak, de gevel, de vloeren of de leidingen
- Het plaatsen van HR++ glas
- Warmtepomp
- Zonnepanelen
Je betaalt de energiebesparende voorzieningen uit het bouwdepot
Kies je om de verduurzaming te financieren met een hypotheek, dan stelt de geldverstrekker een bouwdepot voor je beschikbaar. De hoogte van dit depot is afhankelijk van de kosten die jij verwacht te maken. De uiteindelijke facturen voor de verduurzaming kun je betalen uit het bouwdepot.
Het energie-bespaar-budget
Als je bij het afsluiten van je hypotheek nog niet zo goed weet welke energiebesparende voorzieningen je wil gaan treffen, dan kun je kiezen voor het energiebespaarbudget als je je woning financiert onder NHG (er zijn ook enkele geldverstrekkers die dit zonder NHG aanbieden). Dit houdt in dat je nog geen specificatie en kostenoverzicht hoeft aan te leveren over de voorzieningen die je wilt treffen. Pas later kun je bedenken wat je wil gaan doen om je huis te verduurzamen.
Subsidies voor het verduurzamen
Er bestaan ook enkele subsidies voor het verduurzamen van je woning:
- Duurzaamheidslening via je gemeente
- Energiebespaarlening via het Nationaal Energie Bespaarfonds
- Subsidie voor het verduurzamen vanuit de Rijksoverheid
Je huis verduurzamen met een persoonlijke lening
Je kunt ook een energiebesparende maatregel treffen en dit financieren met een persoonlijke lening. Ook al is de rente op een persoonlijke lening hoger dan op een hypotheek, kan dit alsnog een interessante optie zijn. De rente is fiscaal aftrekbaar, de looptijd van de persoonlijke lening sluit wat beter aan op de getroffen maatregel en daarnaast worden er geen kosten in rekening gebracht voor het afsluiten van een persoonlijke lening (in tegenstelling tot een hypotheek). Handig dus als je al in een huis woont dat je wil verduurzamen (en waar je eerder dus al een hypotheek voor hebt afgesloten). Uiteraard rekenen we de verschillende mogelijkheden je graag voor je uit.
Welke stappen neem ik om mijn huis te verduurzamen met een hypotheek?
Als jij je verbouwing met een hypotheek wil financieren, doorloop je de volgende stappen:
- Maak een inventarisatie
Bedenk welke vorm van verduurzaming het beste aansluit bij jouw huis. Vraag offertes op en ga in gesprek met specialisten. Zo krijg je een indruk van het benodigde budget. Stel voor jezelf vast hoe je de kosten voor de verduurzaming gaat betalen. Deels met eigen geld? Sluit je een persoonlijke lening af? Zijn er subsidies? Of wil je dit met een hypotheek doen. - Gesprek met een hypotheekadviseur
WIl je je verduurzaming financieren door middel van een hypotheek? Bespreek je plannen met een hypotheekadviseur. Er wordt dan voor je berekend hoeveel hypotheek je kunt krijgen en welke maandlasten je kunt verwachten. - Je hypotheek aanvragen
Ga je je plannen doorzetten en je verduurzaming financieren met een hypotheek? Dan is het tijd om de hypotheek aan te vragen. Jij gaat aan de slag met het verzamelen van documenten en zorgen dat het huis wordt getaxeerd. De hypotheekadviseur zorgt ervoor dat de hypotheek op de juiste manier wordt aangevraagd. - Offerte ondertekenen
Wanneer jouw aanvraag samen met alle documenten is ingestuurd naar de hypotheekverstrekker, wordt deze beoordeeld. Wanneer alles door de hypotheekverstrekker wordt goedgekeurd, dan ontvang je een hypotheekofferte. Dit is een bindend voorstel. Na het tekenen van dit voorstel kun je je gaan opmaken voor een afspraak met de notaris. - Afspraak bij de notaris
In de meeste gevallen is een afspraak met de notaris nodig. Je hypotheek wordt ingeschreven en je tekent de hypotheekakte. Daarna heb jij het geld voor je verduurzaming tot je beschikking en kun je starten met het treffen van de energiebesparende voorzieningen.
Wij zijn gecertificeerd ‘Adviseur Duurzaam Wonen’
Onze adviseurs hebben met goed gevolg het certificaat ‘Adviseur Duurzaam Wonen’ behaald. Hiermee kunnen wij enerzijds jou van goed advies voorzien om de financiële kant van de verduurzaming van je huis te regelen. Anderzijds kunnen we je richting geven als je door de bomen het bos niet meer ziet in het woud van verduurzaming. Denk hierbij aan de verschillende mogelijkheden van verduurzaming (en de beste volgorde van toepassing), subsidies en welke mogelijke besparing het voor je kan opleveren.
Meer situaties?
- Afspraak maken voor vrijblijvend hypotheekgesprek
- Je eerste huis kopen
- Een volgend huis kopen
- Je huis verbouwen
- Je hypotheek oversluiten
- Overwaarde van je huis opnemen
- Als ZZP’er een huis kopen
Hypotheekvormen
Wij vergelijken de volgende aanbieders:
Onze klanten kiezen voor ons vanwege
Vergunningsnummer: 12048898
Aansluitnummer: 300.018.336
Advieskeuze: Gecheckt