Opstal verzekering

Je huis is waarschijnlijk je kostbaarste bezit. Dus van groot belang dit goed te verzekeren. Met een opstalverzekering dek je de schade aan je huis en alle zaken die aan je huis vast zitten.

Wat is een opstalverzekering?

Met een opstalverzekering, verzeker je je voor schade aan spullen die vastzitten in en aan je huis. Zoals het dak, de badkamer, het toilet, leidingen en centrale verwarming. Ben je eigenaar van de woning dan stelt de hypotheekverstrekker het verplicht dat je een opstalverzekering afsluit. Dat is niet zo gek, want het huis geldt als onderpand voor de lening die ze jou hebben gegeven. Verplicht of niet, het is sowieso verstandig. Want vergaat je huis, dan vergaat waarschijnlijk jouw kostbaarste bezit. En dan zijn de kosten niet te overzien.

Wat is er gedekt op een opstalverzekering? En wat niet?

Gedekt op jouw opstalverzekering is schade als gevolg van zaken als brand, storm, water en inbraakschade. Verder reikt de verzekering verder dan alleen je huis. Zo zijn bijgebouwen zoals een schuurtje en garage meestal ook verzekerd. Net als de zonnepanelen die op je dak liggen. 

Voorbeelden van oorzaken die niet zijn gedekt op een opstalverzekering zijn schade als gevolg van nalatig onderhoud of een aardbeving. Verder zijn losse spullen in je huis niet op een opstalverzekering gedekt. Die verzeker je namelijk op een inboedelverzekering.

Eigen schuld ook gedekt?

Schade als gevolg van eigen schuld is niet standaard verzekerd op een opstalverzekering. Dus maak jij per ongeluk iets kapot dat vast zit aan je huis, dan is dat niet verzekerd. Wel kun je kiezen voor een all risk dekking waarmee je schade door eigen schuld wel dekt.

Is schade aan mijn ruiten gedekt op een opstalverzekering?

Je ramen worden doorgaans tot je huis gerekend en vallen dus onder je opstalverzekering. Vaak is er een standaarddekking voor glas aanwezig in je opstalverzekering, bijvoorbeeld wanneer de oorzaak brand of ontploffing is. Maar je kunt ook kiezen voor een aanvullende glasdekking. Dan zijn bijna alle oorzaken gedekt. Heb je een huurhuis? Dan kun je kiezen voor een aanvullende dekking voor glas op je inboedelverzekering.

Mijn huis heeft een rieten dak

Heb je een huis met een rieten dak? Dan bieden lang niet alle opstalverzekeringen dekking. Verzekeraars zijn terughoudend met het accepteren van verzekeringen voor huizen met rieten daken. Gelukkig zijn er een aantal maatschappijen die speciale producten hebben ontwikkeld voor huizen met rieten daken.

Opstalverzekering en appartementen

Heb je een appartement of ben je van plan een appartement te kopen? Dan is het meestal niet nodig om zelf een opstalverzekering af te sluiten. Dit is namelijk dan al geregeld binnen de vereniging van eigenaren. Tenzij je te maken hebt met een slapende vve. Het is raadzaam om altijd even te checken bij je vve of er een collectieve opstalverzekering is geregeld.

Is – ten opzichte van andere eigenaren binnen je vve – de afwerking van jouw appartement beter, luxer of duurder, omdat je een dure keuken of badkamer hebt, dan kun je dat meeverzekeren op je inboedelverzekering (dat wordt eigenarenbelang genoemd).

Hoe wordt de waarde van mijn woning bepaald voor een opstalverzekering?

Bij het afsluiten van de opstalverzekering moet de herbouwwaarde van je woning opgegeven worden. De meeste verzekeraars maken gebruik van herbouwwaardemeters. Ze bepalen dan de herbouwwaarde op basis van beschikbare data over woningen zoals data uit het kadaster, WOZ-gegevens en data uit het BAG-register (Basisregistraties Adressen en Gebouwen).

Hoeveel kost een opstalverzekering?

Hoe hoog de premie van jouw opstalverzekering is, is afhankelijk van meerdere factoren. Zaken die in het bepalen van de premie een rol spelen zijn:

  • Bouwaard van het pand
  • Staat van onderhoud
  • Het postcodegebied waar het huis staat
  • De hoogte van de herbouwwaarde

Opstalverzekering aanvragen? Vraag een offerte aan

Meer weten of wil je een offerte voor jouw verzekeringspakket aanvragen? Neem gerust contact met ons op door een afspraak te maken voor een vrijblijvend gesprek over jouw verzekeringen.


Wij vergelijken deze verzekeraars:

Vrijblijvend gesprek over je verzekeringspakket?

  • Wij nemen al je verzekeringszaken uit handen
  • Overzichtelijk pakket op maat tegen scherp tarief
  • Flexibele openingstijden
Afspraak maken
David Kamp
Erik Vulhop
  • Sadeestraat 20
    2596 XC Den Haag
06-15556666
06-40255886
info@kvfd.nl

Vergunningsnummer: 12048898

Aansluitnummer: 300.018.336

advieskeuze-gecheckt

Advieskeuze: Gecheckt