Een volgend huis kopen

Je hebt al een tijdje je eigen huis. Maar naarmate de tijd vordert veranderen jouw persoonlijke en financiële situatie en zodoende ook jouw woonwensen. Tijd voor een nieuw huis!

De aanleiding voor jouw volgende huis

Ga je samenwonen of woon je al samen en is er gezinsuitbreiding op komst, dan zul je behoefte hebben aan wat meer ruimte. Maar je kunt natuurlijk ook meer zijn gaan verdienen, waardoor je graag wat meer wooncomfort zou willen. Wat jouw reden ook is om een volgend huis te kopen, het begint om te weten wat jouw financiële mogelijkheden zijn. Omdat dit afhankelijk is van meerdere factoren, is het slim om eerst een vrijblijvend (en kosteloos) oriëntatiegesprek aan te gaan met een hypotheekadviseur. Zo ga je goed voorbereid op huizenjacht.

De overwaarde van je huidige huis

Het huis waar je nu in woont heeft mogelijk overwaarde. Deze overwaarde is belangrijk voor het bepalen in welke prijsklasse je straks je nieuwe huis kan gaan zoeken. De overwaarde bereken je door de huidige verkoopwaarde te verminderen met de nog openstaande hypotheek en de verkoopkosten. In principe kun je doen wat je wil met de overwaarde uit de verkoop van je oude huis, maar als maximaal wil profiteren van hypotheekrenteaftrek, dan is het verstandig je overwaarde te gebruiken voor de aankoop of verbouwing van je volgende huis. Doe je dat niet, dan is de rente over een deel van je nieuwe hypotheek, ter grootte van je overwaarde, niet aftrekbaar. Dat niet aftrekbare deel, wordt ook wel een box 3 lening genoemd.

Hypotheek meenemen

De mogelijkheid bestaat om je oude hypotheek mee te nemen naar de hypotheek van je nieuwe huis. Eigenlijk sluit je wel een nieuwe hypotheek af, maar je neemt wel de voorwaarde, rente en maandlast van je oude hypotheek mee. Is je nieuwe hypotheek hoger, dan sluit je voor dat hogere deel wel weer een nieuwe hypotheek af. Het meenemen van je hypotheek is meestal gunstig als de rente van de oude hypotheek lager is dan de rente van nieuw af te sluiten hypotheken.

Welke stappen neem ik om mijn volgende huis te kopen?

Als jij je volgende huis gaat kopen, doorloop je de volgende stappen:

  1. Oriëntatiegesprek (kosteloos en vrijblijvend)
    Voordat je op zoek gaat naar je volgende huis, is het slim om een kosteloos gesprek te hebben met een hypotheekadviseur. Samen bespreken jullie dan hoeveel overwaarde je verwacht te hebben na verkoop van je oude huis, wat handig is om te doen met je al lopende hypotheek en hoeveel je maximaal kunt lenen. Zodoende wordt inzichtelijk in welke prijsklasse je kunt gaan zoeken. Daarnaast heb je de gelegenheid om alle vragen die je hebt te stellen.
  2. Jouw droomhuis vinden
    Nu je weet hoeveel je kan en wil uitgeven voor de aankoop van jouw volgende huis, kun je gericht gaan zoeken. Dit kun je natuurlijk zelf doen, maar je kunt ook een aankoopmakelaar inschakelen die jou bijstaat. Bezichtig meerdere huizen om een beeld en gevoel te krijgen bij wat voor woning je kunt verwachten voor jouw budget.
  3. Onderhandelen
    Heb je een huis gevonden waar jij jezelf wel ziet zitten? Of ben je zelf op slag verliefd geworden op een woning? Dan kun je besluiten om een bod op het huis uit te brengen. Een spannend moment, maar het is belangrijk om je hoofd koel te houden. Houd bij het uitbrengen van je bod rekening met nog wat onderhandelingsruimte en bedenk goed welke ontbindende voorwaarde je stelt.
  4. Je hypotheek aanvragen
    Heb je overeenstemming bereikt met de verkoper over de prijs, dan wordt er een koopcontract opgesteld door de verkopende makelaar. Nadat je dit hebt getekend gaan nog 3 dagen bedenktijd in. Tijdens deze periode kun je nog zonder opgave van reden afzien van de koop. Nu is het tijd om een afspraak met een hypotheekadviseur te plannen. Tijdens dit gesprek stel je samen met de adviseur jouw hypotheek samen en bespreek je wat er gebeurt bij zaken als overlijden of ziekte. Na het gesprek kun je aan de slag met het verzamelen van verschillende documenten die nodig zijn voor jouw hypotheekaanvraag.
  5. Offerte ondertekenen
    Wanneer jouw aanvraag samen met alle documenten is ingestuurd naar de hypotheekverstrekker, wordt deze beoordeeld. Wanneer alles door de hypotheekverstrekker wordt goedgekeurd, dan ontvang je een hypotheekofferte. Dit is een bindend voorstel. Na het tekenen van dit voorstel kun je je gaan opmaken voor een afspraak met de notaris.
  6. Afspraak bij de notaris
    Op de dag van de oplevering spreek je meestal af in het huis wat je hebt gekocht. Samen met de verkopende partij controleer je de woning of deze is opgeleverd zoals jullie samen hebben afgesproken. Daarna kunnen jullie naar de notaris. Daar tekenen zowel jij als de verkoper de akte van levering en jij tekent ook nog de hypotheekakte. Je krijgt de sleutels overhandigd en op dat moment is het huis officieel van jou!

Meer situaties?

Hypotheekvormen


Wij vergelijken de volgende aanbieders:

Onze klanten kiezen voor ons vanwege

  • Prettige en persoonlijke hulp gedurende hele proces
  • Zeer ruim aanbod geldverstrekkers
  • Flexibele openingstijden
  • Eerlijk & vast tarief
Ontdek jouw mogelijkheden
David Kamp
Erik Vulhop
  • Sadeestraat 20
    2596 XC Den Haag
06-15556666
06-40255886
info@kvfd.nl

Vergunningsnummer: 12048898

Aansluitnummer: 300.018.336

advieskeuze-gecheckt

Advieskeuze: Gecheckt