Lineaire hypotheek

Naast de annuïteitenhypotheek, wordt deze vorm het meest afgesloten. De logische reden hiervoor is dat sinds 2013 dit nog de enige twee hypotheekvormen zijn, waarbij je als starter aanspraak maakt op hypotheekrenteaftrek.

Hoe werkt een lineaire hypotheek?

Bij een lineaire hypotheek betaal je elke maand precies hetzelfde bedrag aan aflossing. De hypotheekschuld daalt hierdoor in maandelijks gelijke delen. Ook de rente daalt maandelijks. Aan het eind van de looptijd van de hypotheek is de hypotheek volledig afgelost. Je bent niet verplicht om voor de maximale looptijd van dertig jaar te kiezen: een kortere looptijd mag ook. De minimale looptijd van een lineaire hypotheek verschilt per hypotheekverstrekker.

Recht op hypotheekrente aftrek met een lineaire hypotheek

Sinds 2013 zijn de regels verandert om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek. Dit betekent dat je als je vandaag een nieuwe hypotheek afsluit, je de rente alleen fiscaal mag aftrekken als je een hypotheekvorm kiest waarmee je de lening in maximaal 30 jaar maandelijks aflost. De beschikbare aflossingsvormen hiervoor zijn een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Heb je een andere hypotheekvorm (zoals een aflossingsvrije hypotheek of een spaarhypotheek) van voor 2013, dan mag je gebruik maken van het overgangsrecht en dan geldt er voor die hypotheek ook hypotheekrenteaftrek. Verhoog je je oude hypotheek, bijvoorbeeld omdat je wil gaan verbouwen, dan zal die verhoging met een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek gefinancierd worden als je gebruik wil maken van hypotheekrenteaftrek.

Kenmerken van een lineaire hypotheek

 • Aan het eind van de looptijd is de lineaire hypotheek afgelost
 • Gedurende de looptijd los je maandelijkse hetzelfde bedrag af

Voordelen van een lineaire hypotheek

 • Maandelijks hetzelfde vaste bedrag aan aflossing van je hypotheekschuld
 • De hypotheekschuld wordt iedere maand lager
 • De hypotheekrente die je betaalt, neemt af gedurende de looptijd
 • Aan het begin van de looptijd profiteer je van veel hypotheekrenteaftrek

Nadelen van een lineaire hypotheek

 • Aan het eind van de looptijd minder hypotheekrenteaftrek door lagere hypotheekschuld
 • De maandlasten zijn in het begin relatief hoog in vergelijking met andere hypotheekvormen

Welke hypotheek past bij jou?

Als startende huizenkoper zijn er eigenlijk nog maar twee vormen om uit te kiezen wil je in aanmerking komen voor hypotheekrenteaftrek: een annuïteitenhypotheek een lineaire hypotheek. Wat past nu het beste bij jou?

Vind je het belangrijk om je hypotheekschuld snel af te bouwen en neem je daarvoor een hogere (netto) maandlast voor lief? Dan past de lineaire hypotheek bij jou. Daarnaast heeft de lineaire hypotheek over de gehele looptijd bekeken minder ‘kosten’ dan een annuïteitenhypotheek. Het voordeel bij een annuïteitenhypotheek is dat je aan het begin vooral veel rente betaalt, waardoor je maximaal gebruik kunt maken van de hypotheekrenteaftrek.

Meer weten?

Neem gerust contact op voor een vrijblijvend hypotheekgesprek. Dit gesprek is kosteloos en bedoeld om kennis te maken en jouw wensen en mogelijkheden te inventariseren.


Wij vergelijken de volgende aanbieders:

Onze klanten kiezen voor ons vanwege

 • Prettige en persoonlijke hulp gedurende hele proces
 • Zeer ruim aanbod geldverstrekkers
 • Flexibele openingstijden
 • Eerlijk & vast tarief
Ontdek jouw mogelijkheden
David Kamp
Erik Vulhop
 • Sadeestraat 20
  2596 XC Den Haag
06-15556666
06-40255886
info@kvfd.nl

Vergunningsnummer: 12048898

Aansluitnummer: 300.018.336

advieskeuze-gecheckt

Advieskeuze: Gecheckt