Overwaarde van je huis opnemen

Is de waarde van jouw huis meer dan je hypotheek, dan heb je overwaarde. Wil je dat geld uit de stenen halen, dan kan dat door je overwaarde te verzilveren. Ontdek de mogelijkheden.

De overwaarde van je huis opnemen

Wanneer je in het bezit bent van een koophuis, kan het zo zijn dat je overwaarde hebt. Deze overwaarde heb je opgebouwd door de aflossingen op je hypotheek en de eventuele waardestijging van het pand. Leuk allemaal die overwaarde, maar het zit vast in de stenen. Toch bestaan er mogelijkheden om overwaarde om te zetten in geld.

Hoe bereken ik mijn overwaarde?

Het berekenen van je overwaarde is eigenlijk heel simpel. Je neemt de huidige marktwaarde van je huis en je trekt daar de nog terug te betalen hypotheekschuld vanaf. Wat je nog terug moet betalen aan je hypotheek, dat kun je terugvinden in de online omgeving van je hypotheekverstrekker. De huidige marktwaarde van je huis vaststellen, wordt gedaan door een taxateur. Om alvast een beetje een idee te krijgen van de waarde kun je de verkoopprijzen nemen van vergelijkbare huizen bij jou in de buurt.

Opeet- of verzilverhypotheek

Speciaal voor mensen met een koophuis die tegen pensionering aanlopen of al gepensioneerd zijn, bestaan er speciale hypotheken die ook wel bekend staan als de opeethypotheek of verzilverhypotheek. Met deze hypotheken kun je de opgebouwde overwaarde van je woning laten uitkeren. Dat kan een eenmalig bedrag zijn, maar ook in de vorm van maandelijkse uitkeringen gedurende een vooraf afgesproken periode. Bij sommige aanbieders is een combinatie ook mogelijk. Daarnaast wordt de rente over de lening bijgeschreven op de lening in plaats van dat je die maandelijks betaalt. Hierdoor heb je lagere maandlasten.

Waarom een opeet- of verzilverhypotheek afsluiten?

Redenen voor het afsluiten van een opeet- of verzilverhypotheek zijn legio. Zo kan een eenmalige uitkering bijvoorbeeld gebruikt worden voor een schenking aan de kinderen, het maken van een verre reis of de woning aanpassen zodat je er ook op de oude dag kan blijven wonen. Daarnaast wordt er gekozen voor een maandelijkse uitkering om het pensioeninkomen aan te vullen. Uiteindelijk is het jouw overwaarde, dus jij kiest waar je het aan besteedt.

Ik wil meer weten over de opeet- of verzilverhypotheek

Wil je meer weten over de opeet- of verzilverhypotheek? Bijvoorbeeld hoeveel overwaarde je maximaal kunt opnemen en aan welke voorwaarden je moet voldoen? Neem dan gerust contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. We nemen dan jouw situatie, wensen en doelen onder de loep en vertellen je graag meer over de mogelijkheden.

Overwaarde al voor pensionering opnemen

Ben of ga je (nog lang) niet met pensioen, maar heb je wel overwaarde in je huis die je wilt opnemen? Ook dan zijn er mogelijkheden. Je kunt dan een nieuw (aflossingsvrij) leningdeel afsluiten ter grootte van het bedrag dat je uit je overwaarde wilt opnemen. Je kunt dit bedrag vervolgens besteden hoe jij dat wilt. Dat kan ter verbetering zijn van je huis, maar ook voor iets anders zoals een auto of een wereldreis. Houdt er wel rekening mee dat de rente over de lening niet fiscaal aftrekbaar is wanneer je het geld gebruikt voor iets anders dan het verbeteren of verduurzamen van je huis.

Voorwaarden overwaarde opnemen

Wil je de overwaarde opnemen dan moet je rekening houden met de volgende zaken:

 • Je dient wel voldoende inkomen te hebben om je hypotheek te kunnen verhogen
 • Het kan zijn dan je langs de notaris moet (bijvoorbeeld als je wisselt van geldverstrekker of als de hypothecaire inschrijving verhoogd moet worden)
 • Je woning moet getaxeerd worden
 • Ga je de overwaarde gebruiken voor een consumptief doel (zoals een auto), dan kan het zijn dat de geldverstrekker hier extra voorwaarden aan verbindt (denk aan een kortere looptijd dan 30 jaar)

Meer weten over het opnemen van je overwaarde?

Heb je vragen, wil je weten hoeveel overwaarde jij kunt opnemen of wil je inzien wat het maandelijks voor jou betekent als je je overwaarde opneemt? Neem dan gerust contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. We nemen dan jouw mogelijkheden, wensen en doelen door.

Meer situaties?

Hypotheekvormen


Wij vergelijken de volgende aanbieders:

Onze klanten kiezen voor ons vanwege

 • Prettige en persoonlijke hulp gedurende hele proces
 • Zeer ruim aanbod geldverstrekkers
 • Flexibele openingstijden
 • Eerlijk & vast tarief
Ontdek jouw mogelijkheden
David Kamp
Erik Vulhop
 • Sadeestraat 20
  2596 XC Den Haag
06-15556666
06-40255886
info@kvfd.nl

Vergunningsnummer: 12048898

Aansluitnummer: 300.018.336

advieskeuze-gecheckt

Advieskeuze: Gecheckt