Annuïteiten hypotheek

Een annuïteitenhypotheek is een hypotheekvorm waarbij de maandelijkse som van rente plus aflossing gelijk blijft, gedurende de rentevaste periode. Op de einddatum is de gehele hypotheek afgelost.

Hoe werkt een annuïteiten hypotheek?

Bij een annuïteitenhypotheek betaal je gedurende de rentevastperiode elke maand hetzelfde bedrag. Dit bedrag bestaat uit zowel rente als aflossing. Als je de annuïteitenhypotheek net hebt afgesloten bestaat de maandlast grotendeels uit rente. Omdat je elke maand dus een stukje van je lening afbetaalt, verandert de samenstelling van rente en aflossing naarmate de looptijd vordert. Het rentedeel van de maandlast wordt steeds kleiner en het aflossingsdeel steeds groter. Tegen het einde van de looptijd bestaat de maandlast voor het grootste deel uit aflossing en een kleiner deel uit rente.

Netto maandlast stijgt bij een annuïteiten hypotheek

Zoals hierboven beschreven betaal je elke maand hetzelfde bedrag. Dit is de bruto maandtermijn (dus nog voor hypotheekrenteaftrek), die gedurende de rentevastperiode gelijk blijft. Het rentedeel van je maandlast mag je als aftrekpost opvoeren voor de inkomstenbelasting. Omdat het rentedeel naarmate de looptijd vordert elke maand kleiner wordt, heb je elke maand ook iets minder hypotheekrenteaftrek. Gevolg is dat je netto maandlasten dus stijgen gedurende de looptijd

Recht op hypotheekrente aftrek met een annuïteiten hypotheek

Sinds 2013 zijn de regels verandert om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek. Dit betekent dat je als je vandaag een nieuwe hypotheek afsluit, je de rente alleen fiscaal mag aftrekken als je een hypotheekvorm kiest waarmee je de lening in maximaal 30 jaar maandelijks aflost. De beschikbare aflossingsvormen hiervoor zijn een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Heb je een andere hypotheekvorm (zoals een aflossingsvrije hypotheek of een spaarhypotheek) van voor 2013, dan mag je gebruik maken van het overgangsrecht en dan geldt er voor die hypotheek ook hypotheekrenteaftrek. Verhoog je je oude hypotheek, bijvoorbeeld omdat je wil gaan verbouwen, dan zal die verhoging met een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek gefinancierd worden als je gebruik wil maken van hypotheekrenteaftrek.

Kenmerken van de annuïteiten hypotheek

 • De annuïteitenhypotheek heeft een vaste einddatum
 • Tijdens de looptijd los je elke maand af
 • Je maandlasten (rente en aflossing) zijn elke maand hetzelfde
 • Je hebt zekerheid dat je de hypotheek aflost.

Voordelen annuïteiten hypotheek

 • Aan het einde van de looptijd heb je je hypotheek afgelost
 • Je bruto maandlasten blijven gedurende de looptijd gelijk
 • Aan het begin van de looptijd heb je veel renteaftrek

Nadeel annuïteiten hypotheek

 • Rente aftrek daalt gedurende de looptijd
 • Je netto maandlasten nemen toe gedurende de looptijd

Wat kiezen anderen?

Vandaag de dag kiezen de meeste mensen voor een annuïteitenhypotheek. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat dat voor jou ook de beste keuze is. De netto maandlast is bij annuïtair aflossen aan het begin van de looptijd lager dan bij bijvoorbeeld een lineaire aflossing. Dat zorgt ervoor dat de annuïteitenhypotheek voor veel starters interessant is. Immers lenen starters vaak maximaal en profiteren in het begin dus ook maximaal van de hypotheekrenteaftrek.Daarentegen, als je de kosten bekijkt over de gehele looptijd van de hypotheek, dan ben je uiteindelijk goedkoper uit met een lineaire hypotheek. Die los je namelijk sneller af waardoor je tijdens de looptijd minder hypotheekrente betaalt.

Meer weten?

Neem gerust contact op voor een vrijblijvend hypotheekgesprek. Dit gesprek is kosteloos en bedoeld om kennis te maken en jouw wensen en mogelijkheden te inventariseren.


Wij vergelijken de volgende aanbieders:

Onze klanten kiezen voor ons vanwege

 • Prettige en persoonlijke hulp gedurende hele proces
 • Zeer ruim aanbod geldverstrekkers
 • Flexibele openingstijden
 • Eerlijk & vast tarief
Ontdek jouw mogelijkheden
David Kamp
Erik Vulhop
 • Sadeestraat 20
  2596 XC Den Haag
06-15556666
06-40255886
info@kvfd.nl

Vergunningsnummer: 12048898

Aansluitnummer: 300.018.336

advieskeuze-gecheckt

Advieskeuze: Gecheckt