Autoverzekering

Of je nou in een gloednieuwe auto rijdt of een leuke tweedehands, je ontkomt er niet aan om je auto te verzekeren. In ieder geval minimaal voor de schade die je bij anderen veroorzaakt.

Wat is een autoverzekering

Met een autoverzekering ben je verzekerd tegen de risico’s door aan het verkeer deel te nemen. Schade aan zowel motorrijtuigen als bestuurders en inzittenden kunnen verzekerd zijn. Daarnaast kun je je auto ook aanvullend verzekeren, zodat (schade door) diefstal ook is gedekt. 

Welke dekking kies jij? WA, beperkt casco of All Risk?

Het is sowieso een verplichting om je auto minimaal WA te verzekeren. Hiermee ben je verzekerd voor schade die jij met je auto veroorzaakt aan anderen (letselschade) en aan de motorrijtuigen van anderen. Helaas is met een WA verzekering schade aan je eigen auto niet gedekt. Met een beperkt casco dekking (ook wel WA+ genoemd) heb je een ruimere dekkingen dan alleen WA. Schade door diefstal, inbraak, storm en brand is dan gedekt. Ook ruitschade valt onder de beperkt casco dekking. Wil je een nog ruimere dekking, dan is er ook de All Risk dekking (ook wel volledig casco genoemd). Hiermee is naast de beperkt casco ook dekking voor vandalisme en schade die is ontstaan door jouw toedoen. Welke dekking jij kiest is naast het risico dat je zelf wilt lopen, vaak ook de leeftijd van de auto van belang. Als vuistregel kan worden aangehouden:

 • Auto’s die 6 jaar of jonger zijn: All Risk
 • Auto’s die tussen 6 en 10 jaar zijn: Beperkt casco
 • Auto’s die ouder dan 10 jaar zijn: WA

Heb je een lening afgesloten voor je auto? Dan is het verstandig om een All Risk dekking te kiezen. Anders loop je het risico dat je auto wordt gestolen of total loss is en dat de schade niet wordt vergoed. Je auto ben je dan kwijt, maar de lening moet je dan nog steeds alsnog af betalen.

No claim korting autoverzekering

Mensen die geen schade hebben aan hun auto en ook geen schade veroorzaken worden beloond door verzekeraars met een korting op de premie. De hoogte van de korting is afhankelijk van het aantal schadevrije jaren en wordt ook wel een no claim korting genoemd. Hoeveel korting je krijgt hangt af van de bonus-malusladder die de verzekeraar hanteert. Heb je geen schade dan klim je naar boven (bonus) en krijg je meer korting en wanneer je wel schade hebt, dan val je een of meerdere treden omlaag (malus). Wanneer je een schade claimt, verlies je ook een aantal jaar aan opgebouwde schadevrije jaren.

Afhankelijk van de hoogte van de schade die je hebt, is het verstandig om samen met een verzekeringsadviseur te berekenen of het wel verstandig is om de schade te claimen op je verzekering of zelf te betalen. Je vergelijkt in dat geval het schadebedrag met de premiestijging van je autoverzekering.

2e gezinsautoregeling

Er zijn verzekeraars die een 2e gezinsautoregeling aanbieden. Dit betekent dat je een 2e auto kan verzekeren en de schadevrije jaren van de eerste auto kunt gebruiken. Ook voor de tweede auto geniet je dan korting op de premie. Wel gelden er vaak een aantal voorwaarden zoals dat met de tweede auto per jaar maximaal 12.000 kilometer gereden mag worden.

Aanvullende dekkingen autoverzekering

Naast de genoemde hoofddekkingen van een autoverzekering (WA, beperkt casco en All Risk), kun je nog kiezen uit verschillende aanvullende dekkingen. Per verzekeraar verschilt het uit welke aanvullende dekkingen je kunt kiezen. Dekkingen die voorkomen zijn:

 • Ongevallen-inzittendenverzekering (OVI)
  Hiermee krijg jij en je mede inzittenden eenmalig een bedrag uitgekeerd wanneer er sprake is van invaliditeit of overlijden na een ongeval met de auto.
 • Schade-inzittendenverzekering (SVI)
  Hiermee ben jij en je mede inzittenden verzekerd tegen letselschade en schade aan kleding en bagage. De werkelijk geleden schade wordt vergoed na een ongeluk.
 • No Claim beschermer
  Hiermee kun je 1 keer per jaar schade claimen zonder dat de premie van je verzekering omhoog gaat. Wel gaat het aantal schadevrije jaren die je hebt opgebouwd omlaag. Stap je dus na het claimen van schade over naar een andere verzekeraar, dan kun je rekenen op een lagere no claim korting.
 • Verhaalsrechtsbijstand
  Hiermee krijg je juridische hulp om letselschade of schade aan je auto na een ongeval, vergoed te krijgen van de tegenpartij.
 • Rechtsbijstand motorrijtuigen
  Dit is een uitgebreidere dekking dan verhaalsrechtsbijstand. Met een rechtsbijstand motorrijtuigen, krijg je juridische hulp bij meerdere soorten juridische conflicten die verband houden met je auto. Bijvoorbeeld bij strafvervolging na een verkeersovertreding of wanneer je een geschil hebt met een garage waar je auto in onderhoud is.

Hoeveel kost een autoverzekering?

De hoogte van de premie van een autoverzekering is van veel verschillende factoren afhankelijk, waaronder:

 • Leeftijd en hoe lang je je rijbewijs hebt
 • Soort auto (cataloguswaarde, vermogen, merk etc.)
 • Postcodegebied waarin je woont (de 4 grote steden, daar is meer sprake van diefstal en is het doorgaans drukker, waardoor de kans op een ongeluk groter is)
 • Het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd
 • De dekking die je kiest. Hoe ruimer de dekking, hoe hoger de premie
 • Het aantal kilometer dat je per jaar rijdt (hoe meer je rijdt, hoe meer kans op een ongeluk, des te hoger de premie)

Autoverzekering aanvragen? Vraag een offerte aan

Meer weten of wil je een offerte voor jouw verzekeringspakket aanvragen? Neem gerust contact met ons op door een afspraak te maken voor een vrijblijvend gesprek over jouw verzekeringen.


Wij vergelijken deze verzekeraars:

Vrijblijvend gesprek over je verzekeringspakket?

 • Wij nemen al je verzekeringszaken uit handen
 • Overzichtelijk pakket op maat tegen scherp tarief
 • Flexibele openingstijden
Afspraak maken
David Kamp
Erik Vulhop
 • Sadeestraat 20
  2596 XC Den Haag
06-15556666
06-40255886
info@kvfd.nl

Vergunningsnummer: 12048898

Aansluitnummer: 300.018.336

advieskeuze-gecheckt

Advieskeuze: Gecheckt