Opeet- of verzilverhypotheek

Heb je hypotheekadvies nodig? Maak een afspraak voor een gratis oriëntatiegesprek. Zo ga je goed voorbereid op huizenjacht.

Wat is een opeet- of verzilverhypotheek?

In dit artikel zal ik je vertellen wat een opeet- of verzilverhypotheek is. Een opeethypotheek is bedoeld voor gepensioneerden met een aanzienlijke overwaarde op hun woning, maar een relatief klein pensioeninkomen. Met deze hypotheek kun je je overwaarde verzilveren, zelfs als je inkomen te laag is voor een tweede hypotheek. Er kleven echter voor- en nadelen aan deze optie, en het is belangrijk om een onafhankelijke hypotheekadviseur te raadplegen voordat je deze hypotheek afsluit.

Je overwaarde verzilveren na je pensioen

Steeds meer mensen hebben overwaarde op hun woning, wat betekent dat hun huis meer waard is dan de hypotheek die erop rust. Maar het geld is pas beschikbaar als het uit de woning wordt gehaald. Door de overwaarde te verzilveren tijdens het pensioen, kun je het geld zelf gebruiken. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, zoals het oversluiten van je hypotheek, het verhogen van je hypotheek of het nemen van een tweede hypotheek. Als je pensioeninkomen niet voldoende is voor deze opties, is een opeethypotheek misschien wel een betere keuze.

Wat is een opeethypotheek?

Een opeethypotheek (ook bekend als verzilverhypotheek) is een manier om de overwaarde van je huis te benutten en je bestedingsruimte te vergroten. Je kunt het bedrag van de overwaarde lenen met je huis als onderpand. Het is een aflossingsvrije hypotheek waarvoor de geldverstrekker alleen rente in rekening brengt en geen maandelijkse aflossing. De rente is hoger dan bij een standaard hypotheek, omdat de geldverstrekker wat meer risico loopt. De hypotheekrente over een opeethypotheek is niet fiscaal aftrekbaar. De rente wordt niet maandelijks betaald, maar wordt opgeteld bij de hypotheekschuld. Je hypotheek groeit terwijl je overwaarde, uitgaande van een gelijkblijvende waarde van de woning, juist daalt.

Hoeveel kan ik krijgen aan opeethypotheek?

De voorwaarden voor het afsluiten van een opeethypotheek verschillen per hypotheekaanbieder. De maximale hoogte van je opeethypotheek is onder meer afhankelijk van de waarde van je woning en de huidige rentepercentages. Het berekenen van je maximale opeethypotheek is complexer dan het berekenen van je maximale hypotheek. Maak daarom een afspraak met een hypotheekadviseur om precies te weten wat jouw mogelijkheden zijn.

Voordelen van een opeethypotheek

Een opeethypotheek kan een aantrekkelijke optie zijn voor gepensioneerden met een flinke overwaarde, maar een relatief klein pensioeninkomen. Hier zijn enkele voordelen van het afsluiten van een opeethypotheek:

  1. Je kunt je overwaarde benutten zonder je huis te verkopen: Met een opeethypotheek kun je je overwaarde verzilveren zonder dat je je huis hoeft te verkopen. Zo kun je bijvoorbeeld je pensioen aanvullen, een verbouwing financieren of een schenking doen aan je (klein)kinderen.
  2. Geen maandelijkse aflossing: Bij een opeethypotheek hoef je geen maandelijkse aflossing te betalen. Hierdoor heb je in principe geen extra maandlasten.
  3. Flexibiliteit: Bij sommige geldverstrekkers kun je het bedrag van de opeethypotheek in één keer opnemen, terwijl bij anderen het bedrag verspreid over een periode wordt uitgekeerd. Je kunt zelf bepalen welke optie het beste bij jou past.

Nadelen van een opeethypotheek

Een opeethypotheek kan aantrekkelijk lijken, maar het is belangrijk om ook de nadelen te kennen voordat je besluit om er een af te sluiten. Hier zijn enkele nadelen van een opeethypotheek:

  1. De rente is hoger: De rente die je betaalt voor een opeethypotheek is over het algemeen hoger dan bij een standaard hypotheek. Dit komt doordat de geldverstrekker meer risico loopt.
  2. De hypotheekrente is niet aftrekbaar: In tegenstelling tot een reguliere hypotheek is de rente op een opeethypotheek niet fiscaal aftrekbaar.
  3. Je eet je overwaarde op: Bij een opeethypotheek betaal je geen aflossing, maar wordt de rente opgeteld bij je hypotheekschuld. Hierdoor groeit je hypotheek terwijl je overwaarde juist afneemt. Uiteindelijk eet je dus je overwaarde op.

Is een opeethypotheek iets voor jou?

Een opeethypotheek kan een aantrekkelijke optie zijn voor gepensioneerden met een flinke overwaarde, maar een relatief klein pensioeninkomen. Het is echter belangrijk om alle voor- en nadelen goed af te wegen voordat je besluit om er een af te sluiten. Maak voor meer informatie een afspraak voor een vrijblijvend gesprek.

Onze klanten kiezen voor ons vanwege

  • Prettige en persoonlijke hulp gedurende hele proces
  • Zeer ruim aanbod geldverstrekkers
  • Flexibele openingstijden
  • Eerlijk & vast tarief
Ontdek jouw mogelijkheden
David Kamp
Erik Vulhop
  • Sadeestraat 20
    2596 XC Den Haag
06-15556666
06-40255886
info@kvfd.nl

Vergunningsnummer: 12048898

Aansluitnummer: 300.018.336

advieskeuze-gecheckt

Advieskeuze: Gecheckt