Kadaster

Heb je hypotheekadvies nodig? Maak een afspraak voor een gratis oriëntatiegesprek. Zo ga je goed voorbereid op huizenjacht.

Wat is het kadaster?

Het kadaster is een openbaar register waarin alle onroerende zaken in Nederland staan geregistreerd. Dit zijn bijvoorbeeld woningen, bedrijfspanden en grond. Het kadaster is opgericht in 1832 en heeft als doel om de eigendom en de rechten van onroerende zaken te registreren en te bewaken. Dit gebeurt door middel van kadastrale kaarten en kadastrale gegevens.

Wat doet het kadaster?

Het kadaster heeft verschillende taken. Een van de belangrijkste taken is het bijhouden van de kadastrale gegevens. Dit zijn gegevens over de eigendom van een onroerende zaak, zoals de naam van de eigenaar, de oppervlakte van het perceel en de ligging van de grenzen. Daarnaast worden ook beperkingen, zoals erfdienstbaarheden en hypotheekrechten, in het kadaster opgenomen.

Het kadaster speelt ook een belangrijke rol bij de uitgifte van grond. Bij de verkoop van grond moet namelijk worden vastgesteld wie de eigenaar is en of er eventuele beperkingen op rusten. Dit wordt allemaal geregistreerd in het kadaster.

Wie kan wijzigingen aanbrengen in het kadaster en hoe werkt dat?

Als eigenaar van een onroerende zaak kun je wijzigingen aanbrengen in het kadaster, bijvoorbeeld als je een perceel verkoopt of als je een hypotheek afsluit. Dit gebeurt via een notaris. De notaris maakt een akte op waarin de wijziging wordt beschreven en deze akte wordt vervolgens ingeschreven in het kadaster.

Daarnaast kan het kadaster ook zelf wijzigingen aanbrengen, bijvoorbeeld als er sprake is van een grenscorrectie of als er een nieuwe weg wordt aangelegd die over meerdere percelen loopt. In dat geval wordt er eerst overlegd met de betrokken partijen voordat de wijziging wordt doorgevoerd.

Waarom krijg je met het kadaster te maken als je een huis koopt of een hypotheek afsluit?

Als je een huis koopt, krijg je te maken met het kadaster omdat je wilt weten of de verkoper daadwerkelijk de eigenaar is van de woning en of er eventuele beperkingen op rusten, zoals een hypotheekrecht of een erfdienstbaarheid. Dit wordt allemaal geregistreerd in het kadaster en kun je opvragen bij de notaris.

Als je een hypotheek afsluit, krijg je ook te maken met het kadaster omdat de bank een hypotheekrecht wil vestigen op de woning. Dit betekent dat de bank het recht heeft om de woning te verkopen als jij niet meer aan de betalingsverplichtingen kunt voldoen. Dit hypotheekrecht wordt ingeschreven in het kadaster.

Onze klanten kiezen voor ons vanwege

  • Prettige en persoonlijke hulp gedurende hele proces
  • Zeer ruim aanbod geldverstrekkers
  • Flexibele openingstijden
  • Eerlijk & vast tarief
Ontdek jouw mogelijkheden
David Kamp
Erik Vulhop
  • Sadeestraat 20
    2596 XC Den Haag
06-15556666
06-40255886
info@kvfd.nl

Vergunningsnummer: 12048898

Aansluitnummer: 300.018.336

advieskeuze-gecheckt

Advieskeuze: Gecheckt