Kosten koper (k.k.)

Heb je hypotheekadvies nodig? Maak een afspraak voor een gratis oriëntatiegesprek. Zo ga je goed voorbereid op huizenjacht.

Wat zijn kosten koper (k.k.) bij het kopen van een huis?

Als je een huis koopt, zijn er meer kosten dan alleen de aankoopprijs. Kosten koper (k.k.) zijn de kosten die je maakt om eigenaar van de woning te worden. Dit omvat de overdrachtsbelasting en de notariskosten voor de eigendomsakte. Naast deze kosten, worden ook alle andere kosten die je maakt om het huis te kopen soms als kosten koper aangeduid. In dit artikel lees je welke kosten dat zijn en waar je rekening mee moet houden.

Hoeveel % is kosten koper in 2023?

Gemiddeld liggen de kosten koper tussen de 4% en 6% van de woningwaarde. Als het huis dat je wilt kopen €450.000 kost, dan zijn de kosten koper tussen de €18.000 en €27.000.

Overige kosten

Er zijn veel andere kosten waar je aan moet denken bij het kopen van een woning. Hieronder lees je wat die kosten zijn:

 • Makelaarskosten: Je betaalt de makelaar kosten voor de begeleiding bij de koop of verkoop van een huis. Dit zijn de makelaarskosten of courtage. Meestal is dit een percentage van de uiteindelijke verkoopprijs, maar de tarieven kunnen verschillen. Je kunt onderhandelen met verschillende makelaars over de hoogte van de courtage.
 • Bankgarantie: Bij de aankoop van een woning sluit je een koopovereenkomst. De verkopende partij wil meestal dat je als koper na ondertekening van de koopakte een waarborgsom stort of een bankgarantie stelt. Dit geeft de verkoper meer zekerheid dat je de woning ook echt gaat afnemen. Een waarborgsom bedraagt meestal 10% van de overeengekomen koopprijs en moet binnen twee weken na ondertekening van de koopakte worden voldaan. Als je het geld niet hebt of niet zelf wilt storten, kun je een bankgarantie laten opstellen. De bank staat dan garant voor dat bedrag.
 • Taxatiekosten: Voor het verkrijgen van een hypotheek op een bestaande woning is meestal een taxatierapport verplicht. Hier betaal je dan taxatiekosten voor. De kosten voor een taxatierapport zijn niet vast en de prijzen verschillen per taxatie-bureau en makelaar. Soms zijn deze kosten onderhandelbaar.
 • Advies- en bemiddelingskosten: Je betaalt advies- en bemiddelingskosten aan de hypotheekadviseur voor het hypotheekadvies en het daadwerkelijk afsluiten van de hypotheek en de bijbehorende verzekeringen.

Kosten koper voor starters

Starters zijn mensen die voor het eerst een huis kopen. Voor deze groep zijn er verschillende regelingen en subsidies die kunnen helpen bij het financieren van de kosten koper. Zo hoeven starters tot 35 jaar geen overdrachtsbelasting te betalen bij de aankoop van hun eerste huis. Dit kan een aanzienlijke besparing opleveren, aangezien de overdrachtsbelasting normaal gesproken 2% van de aankoopprijs bedraagt.

Kosten koper bij nieuwbouw

In geval van nieuwbouw, koop je de woning ‘vrij op naam’. Je betaalt geen overdrachtsbelasting en de woning wordt automatisch op jouw naam gezet. De kosten daarvan voor de notaris zijn inbegrepen in de aankoopprijs.

Onze klanten kiezen voor ons vanwege

 • Prettige en persoonlijke hulp gedurende hele proces
 • Zeer ruim aanbod geldverstrekkers
 • Flexibele openingstijden
 • Eerlijk & vast tarief
Ontdek jouw mogelijkheden
David Kamp
Erik Vulhop
 • Sadeestraat 20
  2596 XC Den Haag
06-15556666
06-40255886
info@kvfd.nl

Vergunningsnummer: 12048898

Aansluitnummer: 300.018.336

advieskeuze-gecheckt

Advieskeuze: Gecheckt