Restschuld

Heb je hypotheekadvies nodig? Maak een afspraak voor een gratis oriëntatiegesprek. Zo ga je goed voorbereid op huizenjacht.

Wat is een restschuld bij verkoop van een woning en wat zijn de mogelijke oplossingen?

Als je je huis verkoopt en de opbrengst niet genoeg is om de hypotheekschuld af te lossen, blijft er een restschuld over. Dit kan gebeuren als de hypotheekschuld hoger is dan wat je huis op dat moment waard is. Je huis staat dan ‘onder water’. In dit artikel bespreken we de mogelijke oplossingen voor een restschuld bij verkoop van een woning.

Hoe ontstaat een restschuld?

Bij het afsluiten van een hypotheek is de waarde van het huis van groot belang, omdat het huis het onderpand is voor de geldlening. Als je je huis met verlies verkoopt, heb je geen onderpand meer en ontstaat er een restschuld. De bank zal daarom aandringen op een oplossing voor de restschuld voordat je het koopcontract met de koper ondertekent. Het is belangrijk om te weten dat sommige hypotheekverstrekkers het verkopen van een huis met verlies niet toestaan, tenzij je toestemming hebt. Je kunt dit ook laten opnemen in de ontbindende voorwaarden.

Restschuld meefinancieren in nieuwe hypotheek

Een mogelijke oplossing voor een restschuld is het meefinancieren van de restschuld in de nieuwe hypotheek. Dit betekent dat de nieuwe hypotheek wordt verhoogd met het bedrag van de restschuld. Banken zijn echter niet snel geneigd om dit te doen, omdat er geen onderpand is voor het extra geldbedrag. Of de bank bereid is om de restschuld mee te financieren, hangt af van je persoonlijke situatie en de waarde van de nieuwe woning.

Hypotheek met NHG: verzekerd voor restschuld

Als je je hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) hebt afgesloten, zal de NHG organisatie onder bepaalde voorwaarden de restschuld betalen aan de bank. Dit is een extra zekerheid voor de bank en voor jou. Als je je huis gedwongen moet verkopen door bijvoorbeeld overlijden of arbeidsongeschiktheid, zal de restschuld altijd aan de bank worden terugbetaald. Je hebt dan een schuld bij NHG. In sommige gevallen kan deze schuld kwijtgescholden worden, maar alleen als je in ernstige financiële problemen zit waar je zelf geen schuld aan hebt.

Aflossen van de restschuld

Als je voldoende spaargeld hebt, kun je de restschuld in een keer aflossen en ben je er vanaf. Dit is echter niet voor iedereen een optie.

Lenen om restschuld af te betalen

Als je de restschuld niet kunt meenemen naar een nieuwe hypotheek en je hebt geen spaargeld, dan zul je het geld moeten lenen. Je kunt een persoonlijke lening afsluiten, maar je betaalt dan wel een hogere rente dan je op je hypotheek gewend bent.

Restschuld voorkomen

Het is natuurlijk het beste om een restschuld bij de verkoop van je huis te voorkomen. Dit kun je doen door goed te kijken naar de waarde van je huis en de hoogte van de hypotheek. Ook kun je extra aflossen op je hypotheek om de schuld te verminderen. Daarnaast is het verstandig om een buffer op te bouwen voor onvoorziene omstandigheden.

Onze klanten kiezen voor ons vanwege

  • Prettige en persoonlijke hulp gedurende hele proces
  • Zeer ruim aanbod geldverstrekkers
  • Flexibele openingstijden
  • Eerlijk & vast tarief
Ontdek jouw mogelijkheden
David Kamp
Erik Vulhop
  • Sadeestraat 20
    2596 XC Den Haag
06-15556666
06-40255886
info@kvfd.nl

Vergunningsnummer: 12048898

Aansluitnummer: 300.018.336

advieskeuze-gecheckt

Advieskeuze: Gecheckt