Isoleren

We helpen je graag en goed om de financiële kant van het verduurzamen van jouw huis voor je te regelen. Maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Hoe kan ik mijn huis isoleren?

Het verduurzamen van je huis begint met het goed te isoleren. Door te isoleren beperk je namelijk de warmte die je huis verliest, wat bespaart op stookkosten. Pas als je huis voldoende geïsoleerd is, is het zinvol om te kijken hoe je je huis kunt verwarmen met duurzame energie, zoals een warmtepomp.

Indicatie mate van isolatie aan de hand van leeftijd huis

Hoe kom je erachter in hoeverre je huis al geïsoleerd is? Als er in het verleden een verbouwing of renovatie heeft plaatsgevonden, kun je navragen of er toen isolatiemaatregelen zijn genomen. Als dat niet het geval is, kan de leeftijd van je huis een indicatie geven.

BouwjaarIsolatieAandachtspunten
Voor 1975Vanuit de bouw niet geïsoleerd Daarna waarschijnlijk nog wel iets gedaan zoals dubbelglas of dakisolatie Oudere huizen (voor 1930) hebben meestal geen spouwmuurIs de staat van isolatie nog volgens recente normen of aan vernieuwing toe? Zijn er nog kozijnen met enkelglas? Isoleer de gevel met spouwmuurisolatie of voorzetwanden
Tussen 1975 en 1982Vanuit bouw matig geïsoleerdVernieuw isolatie of breng extra isolatie aan. Let op dat verkeerd aanbrengen extra isolatielagen vochtproblemen tot gevolg kunnen hebben.
Tussen 1982 en 2000Vanuit bouw redelijk geïsoleerd Vaak is er dak, gevel en vloerisolatie aanwezigMeer comfort creëren door kieren te dichten Huis energieneutraal maken met hr++ of tripleglas en geïsoleerde kozijnen
Vanaf 2000Vanuit bouw zeer goed geïsoleerd In kozijnen zit meestal al hr++ of tripleglasExtra isoleren meestal niet nodig

Gebruik bovenstaande tabel uitsluitend als indicatie. Mogelijk is er al iets gedaan aan isolatie in je huis. Check in dat geval de isolatiewaarden van het materiaal dat is gebruikt.

Isolatiewaarden

Om aan te geven hoe goed isolatiemateriaal isoleert, wordt gebruik gemaakt van isolatie-waarden. Voor dak, gevel en vloerisolatie wordt de Rc-waarde gebruikt. Hoe hoger de waarde, hoe beter het isoleert. Voor glas wordt een andere waarde gehanteerd, namelijk de U-waarde. Hier geldt dat hoe lager de waarde, hoe beter het glas isoleert. In onderstaande tabel is tref je de mate van isolatie van bepaalde isolatie-waarden.


Rc-waardeU-waarde
SlechtKleiner dan 1
Materiaaldikte: 3 cm of minder
5,8 Type glas: enkel
MatigTussen 1,0 en 1,7 Materiaaldikte: 5-7 cm2,8 Type glas: dubbel
GoedTussen 2,2 en 2,9 Materiaaldikte: 8-10 cm1,1 Type glas: HR++
Zeer goed3,5 of meer Materiaaldikte: meer dan 13 cm0,5 tot 0,9 Type glas: triple

Ter referentie:

Woningen die vandaag de dag worden gebouwd moeten volgens het bouwbesluit voldoen aan minimale RC-waarden:

  • Vloer: 3,5
  • Gevel: 4,5
  • Dak: 6

Een energieneutrale woning kent een Rc-waarde tussen 6 en 10.

Gevelisolatie

Om je gevel te isoleren als je een spouwmuur hebt, kun je gebruik maken van spouwmuurisolatie. Hierbij wordt er isolatiemateriaal geplaatst in de ruimte tussen de buitenmuur en de binnenmuur van je huis. Dit is echter een klus die door een professional uitgevoerd moet worden, die gaten in de muur boort om de spouwmuur met isolatiemateriaal te vullen. Indien je geen spouwmuur hebt, zul je een andere manier moeten zoeken om je gevel te isoleren, zoals bijvoorbeeld door middel van een isolerende voorzetwand of door het plaatsen van isolatie aan de buitenkant. Voor het laatste is een vergunning nodig.

Vloerisolatie

Als je beschikt over een kruipruimte van minstens 35 cm, is het het efficiëntst om de onderzijde van je vloer te isoleren. Er zijn diverse soorten isolatiemateriaal hiervoor geschikt en dit klusje kun je zelf uitvoeren als je handig bent. Echter, als je geen kruipruimte hebt, dien je de vloer van bovenaf te isoleren. Dit kan door de vloerplanken te verwijderen, het isolatiemateriaal aan te brengen en daarna de vloerdelen terug te plaatsen. Als je de vloerplanken niet wilt of kunt verwijderen, dan zul je de vloer zelf moeten isoleren. Hierdoor kan de vloer omhoog komen. Dat heeft als nadeel dat je je deuren moet inkorten.

Dakisolatie

Het dak van je huis kan zowel een schuine als een platte constructie hebben. In het geval van een schuin dak, kun je kiezen voor isolatie van binnenuit of van buitenuit. Als je kiest voor isolatie van binnenuit, dien je te overwegen of de zolder als kamer of opslagruimte wordt gebruikt. In het geval van een opslag, volstaat het namelijk om alleen de vloer tussen het plafond en de zolder te isoleren.

Als je kiest voor isolatie van buitenuit, dan zijn er twee opties: de dakpannen verwijderen, isolatiemateriaal bevestigen en vervolgens de pannen weer plaatsen of isolatiemateriaal tussen de dakpannen spuiten. Bij een plat dak zijn er weer drie opties, waaronder een warm dak, een omgekeerd dak en een koud dak. Het isoleren van een plat dak is een taak die beter door een professional uitgevoerd kan worden.

Raamisolatie

Er zijn verschillende soorten glas beschikbaar, waaronder enkel- en dubbelglas (HR++), evenals tripleglas (HR+++), dat de meest isolerende werking biedt. Bij de keuze van het glas is het aan te raden om ook rekening te houden met de kozijnen waarin het geplaatst wordt. Het kan zo zijn dat het nieuwe isolerende glas te dik is om in de bestaande kozijnen te passen of dat de huidige kozijnen niet geïsoleerd zijn, waardoor de investering in isolerend glas minder effectief is.

Vergeet niet te ventileren!

Als laatste is het belangrijk om op een aantal zaken te letten wanneer je je huis goed gaat isoleren. Het is van groot belang om de luchtkwaliteit en luchtvochtigheid binnenshuis in de gaten te houden. Dit omdat de isolatie ervoor kan zorgen dat de luchtvochtigheid binnenshuis toeneemt, waardoor er een groter risico is op de groei van schimmels en houtrot van de houten constructie. Daarom is het essentieel dat het isoleren van het huis samengaat met het aanbrengen van een ventilatiesysteem.

Meer lezen

Verduurzamen van je woning financieren

  • Persoonlijk advies op maat
  • Gecertificeerde adviseurs Duurzaam Wonen
  • Breed scala aan financieringsmogelijkheden
  • Full-service support
Ontdek jouw mogelijkheden
David Kamp
Erik Vulhop
  • Sadeestraat 20
    2596 XC Den Haag
06-15556666
06-40255886
info@kvfd.nl

Vergunningsnummer: 12048898

Aansluitnummer: 300.018.336

advieskeuze-gecheckt

Advieskeuze: Gecheckt